Huis
Tuin
Video

Je trap in een nieuw jasje

Hal
Wat is nu het meest in het oog springende deel van de meeste hallen? De trap natuurlijk! Maar da's lang niet altijd het mooiste deel van de ruimte. Lees hier hoe je daar wat aan doet.

Als je trap beschadigd is, je van je tapijt af wilt of je gewoon toe bent aan wat nieuws, kun je natuurlijk met wat schuurpapier en een kwast aan de slag. Wat echter veel minder tijd kost en vaak ook een mooier resultaat geeft, is het renoveren met behulp van overzettreden. Je hal is immers het visitekaartje van je huis. Binnen een paar stappen kun je je trap al opnieuw bekleden en dus is het zeker niet een klus die alleen is weggelegd voor professionals.

Wat heb je nodig?

  • Overzettreden
  • Zwaaihaak
  • Handzaag
  • Handcirkelzaag
  • Polymeerlijm
  • Rolmaat
  • Stootbord
  • Decoupeerzaag
  • Trapspin

Meten is weten!
Begin de klus het grondig schoonmaken van de trap met een borstel en een vochtige doek. Vervolgens kun je door met meten. Met behulp van een trapspin wordt dit een koud kunstje. Met zo’n spin kun je de hoek en de breedte van de trede meten. Dit is zeker handig wanneer je trap een draai maakt. Daarnaast zijn trappen door het jarenlange gebruik nooit meer perfect haaks. Negen van de tien keer is het niet genoeg om alleen de breedte en de diepte op te meten en dat klakkeloos over te nemen. Schroef de trapspin op de rand van de trede en zet met behulp van de ‘armen’ uit welke maat je nodig hebt. Begin bovenaan de trap en werk zo naar beneden.

Zagen en lijmen
Leg vervolgens je meetgerei op de overzettreden en maak deze op maat met behulp van een decoupeerzaag of handcirkelzaag. Gebruik bij een decoupeerzaag een zaagje voor laminaat. Van deze zaag staan de tanden naar beneden en krijg je geen splinters. Doe dit eerst voor alle treden, want dat scheelt een hoop heen en weer geloop. Wel even nummeren om verwarring te voorkomen, want je zult zien dat ze niet allemaal precies gelijk zijn! Als je een trede hebt in een bocht (hoektrede), dan heb je te maken met vijf hoeken. Gelukkig bestaan daar ook een grotere maat trede voor. Lijm ze vervolgens een voor een vast met een aantal goeie dotten lijm. Dit zorgt ervoor dat de trede nooit zal verschuiven én dat het niet hol klinkt wanneer je erop stapt.

Stootborden en leuning
Als je de treden van een nieuw jasje hebt voorzien, is het tijd voor de stootborden. Check met een winkelhaak of de vlakken haaks zijn en meet met de rolmaat de breedte van de trede op. Neem ook deze afmetingen weer mee naar je werktafel, maak de stootborden met een decoupeerzaag op maat en zet ook deze vast met vullende lijm. Je trap is eigenlijk al direct klaar om te worden getrotseerd. Voor de volledigheid moet er natuurlijk ook een trapleuning worden opgehangen. De standaard hoogte voor een leuning is 100cm van de trede tot aan de bovenkant van de leuning. Als je dit uitmeet op de onderste en bovenste trede heb je altijd de goede hoek. Monteer eerst de houders op de leuning en zorg dat ze goed in een lijn staan. Teken vervolgens de schroefgaten af op de muur. Gebruik de goede maat plug, boor en  schroef, anders zou je leuning in de toekomst nog wel eens los kunnen raken. Kies voor een leuning van bijvoorbeeld RVS, hardhout of aluminium. Je trap is weer als nieuw! 

ID: 163

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven