Huis
Tuin
Video

Traprenovatie in één dag

Hal
In Assendelft wordt de hal van Marieke en Jay flink onder handen genomen. Met een nieuwe tegelvloer oogt het geheel een stuk frisser. Nu is de trap aan de beurt.

De trap van Marieke en Jay is in de afgelopen 10 jaar al vijf keer geverfd en zit nu vol butsen en krassen. In plaats van de trap compleet vernieuwen, renoveert Miranda deze met vinyl. Een trap zelf renoveren met vinyl is eenvoudiger en goedkoper dan bijvoorbeeld werken met overzettreden van laminaat. Vinyl traprenovatie is verkrijgbaar bij Praxis en je kunt kiezen uit twee kleuren: naturel eiken en grijs eiken. Miranda heeft gekozen voor naturel eiken om de trap op te knappen.

Het mooie aan dit vinyl is het feit dat je het simpel met een hobbymes op maat kunt snijden. Daarnaast is het zelfklevend en hoef je dus niet met klodders lijm aan de slag. Het is waterbestendig, makkelijk schoon te houden en het vuil gaat niet tussen de naden zitten. Ook zijn de platen vinyl zo graag dat je de trede uit 1 stuk materiaal kunt halen, er zit dus geen naad in de trede. Wil je zelf ook je trap renoveren met vinyl? Hieronder lees je hoe je dat doet.

Benodigdheden:

  • Vinyl traprenovatie
  • Trapspin
  • Hobbymes
  • Tape
  • Potlood en meetgerei

Werkwijze

Stap 1
Begin de klus met het weghalen van je oude trapbedekking en met een grondige schoonmaak. Ontvet de boel en maak de trap schoon met een primer. Het is belangrijk dat de ondergrond egaal is. Wanneer er te diepe butsen in de trap zitten, moet je die eerst dichtplamuren. 

Stap 2
Vervolgens kun je door met meten. Met behulp van een trapspin wordt dit een koud kunstje, zeker als je een compleet rechte trap hebt. Met zo’n spin kun je de hoek en de breedte van de trede meten.  Als je een trap hebt die een draai maakt, moet je per trede met behulp van de ‘armen’ van de spin bekijken welke maat je nodig hebt. In het geval van een rechte trap heb je aan de maat van één trede genoeg.  Met behulp van tape kun je ook heel eenvoudig een malletje uitzetten en deze vervolgens op je vinyl plakken.

Stap 3
Om het vinyl op maat te krijgen, hoef je niet met een zaag aan de slag: een hobbymes werkt prima! Wel even alle treden nummeren om verwarring te voorkomen, want je zult zien dat ze niet allemaal precies gelijk zijn. Plak ze vervolgens op de treden. 

Stap 4
Dan is het tijd voor de stootborden. Maak deze net als bij de andere vinyldelen in de hoogte op maat met de hobbymes. Om de breedte te meten kun je zelf even vogelen met een malletje. Houd twee strookjes bij de hand en plak tree voor tree de twee strookjes op elkaar zodat je de juiste breedte hebt. Teken ook deze weer over en snij het langs de zwaaihaak uit.

Stap 5
Schroef als laatste het neusprofiel vast. Deze neusprofielen zijn een effectieve afwerking en tevens anti-slip oplossing voor traptreden. Bekleed het profiel ook met een strook vinyl. Wat handig is met het vinyl is dat het na het plakken direct gebruiksklaar en dus beloopbaar is.

ID: 331

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven