Huis
Tuin
Video

5 tips om zo min mogelijk voedsel te verspillen

Iedere Nederlander verspilt per jaar 105 tot 152 kilo aan voedsel. Dit is natuurlijk veel te veel! Je kunt makkelijk wat doen aan je eigen voedselverspilling. Het vergt alleen iets meer denkwerk en minder koopwerk.

Er zijn ontzettend veel plekken op de wereld die niet genoeg voedsel hebben. Erg zonde dus als jij zoveel weggooit. Bovendien kun je met deze tips jaarlijks erg veel geld besparen.

Tip 1: Weten

Ga eerst even na hoeveel je gemiddeld per dag of per week eet. Kijk ook gelijk even hoeveel je weggooit. Door meer inzicht kun je je koopgedrag aanpassen waardoor weer minder voedsel verloren gaat.

Tip 2: Plannen

Plan voordat je naar de supermarkt gaat eerst wat je de komende dagen gaat eten. Kijk vervolgens in je voorraadkast, koelkast en vriezer of je al een van deze ingrediënten in huis hebt. Misschien vind je ook nog restjes waar je weer wat nieuws mee kunt maken. Zo doe je in ieder geval geen onnodige boodschappen.

Tip 3: Wijk niet af

Als je eenmaal je boodschappenlijstje hebt gemaak, moet je je hier ook wel aan houden. Laat je dus niet verleiden door andere dingen. Ga daarom ook nooit met honger boodschappen doen en negeer acties. Je kunt ook je boodschappen bestellen zodat je minder snel koopt wat je niet nodig hebt.

Tip 4: Bewaar

Het klinkt misschien logisch, maar bewaar producten op plekken waar ze het langst houdbaar zijn. Dit staat vaak op de verpakking, maar bij groente en fruit zit het zo. Zo houd je voedsel zo lang mogelijk goed wat weer leidt tot minder verspilling.

Tip 5: Let op afkortingen

Houdbaarheidsdata worden vaak aangegeven met de afkortingen THT en TGT. THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Dit betekent dat de smaak en kleur van het product vermindert, maar soms is het nog prima te eten. Vooral voedsel in blik kun je na de THT-datum nog goed eten. Bij andere producten kun je het beste op je neus vertrouwen en ze eerst even ruiken.

TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Als de TGT-datum is verstreken, dan moet je het product wel echt weggooien. Na deze datum zijn deze producten namelijk niet meer veilig om te eten. Invriezen kan wel, maar vergeet dan niet te labelen.

Julia van Rijn
ID: 8198

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven