Huis
Tuin
Video

6 middeltjes waarmee je een aangekoekte pan gemakkelijk schoon krijgt

Je let even niet op, en je bent al te laat: een aangekoekte pan! Je eten kun je sowieso meteen weggooien, maar je pan? Hoewel die met die dikke zwarte laag op de bodem vaak ook rijp voor de prullenbak lijkt, is dat niet altijd het geval. Probeer eerst eens de onderstaande wondermiddeltjes die de pan waarschijnlijk weer laten blinken!

Maar let op, probeer de methodes apart van elkaar en niet allemaal tegelijk. Want dat kan nog wel eens voor chemische reacties zorgen waar je niet op zit te wachten.

1. Soda

Vul de pan met warm water en voeg een schep soda toe. Laat dit mengsel een uurtje staan zodat de aangekoekte resten goed los kunnen weken. Als de pan écht heel erg aangekoekt is kan het geen kwaad om de pan een hele nacht te laten weken. Vervolgens kun je met een afwasborstel of schuurspons alle aangekoekte resten eraf poetsen. Als het goed is glimt de pan weer als nooit tevoren!

2. Baking soda

Ook baking soda (iets anders dan soda) is een wondermiddel op het gebied van schoonmaken. Strooi een beetje baking soda op de aangekoekte resten en vul de pan vervolgens met warm water. Ook dit laat je een tijdje weken waarna je het heel gemakkelijk kunt schoonboenen.

3. Citroen

Citroen is een perfect hulpmiddel wanneer je bijvoorbeeld een pannetje met melk over hebt laten koken. Laat in dit geval de pan met citroensap en heet water slechts een kwartiertje weken waarna je alle melkresten heel gemakkelijk los kunt poetsen.

4. Water (bij een pan met aangebrande karamel)

Iedereen die wel eens karamel in zijn pannetje aan heeft laten branden weet dat het een helse klus is om dit weer schoon te krijgen. Althans, dat lijkt misschien zo. Maar eigenlijk is het heel makkelijk op te lossen, want je hebt er niets anders dan water (en vuur) voor nodig. Vul de pan gewoon met water zet de pan op het fornuis. Laat het geheel een tijdje op zacht vuur koken en het karamel zal weer vloeibaar worden en zich mengen met het water. Is alles los gekookt? Dan kun je het pannetje leeg gieten en nog even goed schoonmaken met wat afwasmiddel.

5. Azijn

Azijn kan uiteraard niet ontbreken in dit lijstje, want het middeltje lijkt nou eenmaal voor elke schoonmaakklus van toepassing te zijn. Zo ook bij het schoonmaken van je aangekoekte pan. Giet een laagje schoonmaakazijn in je pan samen met een laagje koud water. Dit hoef je slechts een paar minuten in te laten werken voor je het schoon kunt poetsen.

6. Vaatwastablet

Geloof het of niet, maar een aangekoekte pan kun je heel gemakkelijk schoon krijgen met een vaatwastablet. Je hoeft alleen maar een laag water en één vaatwastablet twee minuutjes op laag vuur te laten koken. Langer is niet nodig, want na twee minuten kun je de pan al heel gemakkelijk schoonmaken.

Heb je liever geen schoonmaakmiddelen op het vuur staan vanwege de chemische stoffen die vrij komen? Dan kun je ook gewoon de pan met warm water vullen en daar de vaatwastablet in oplossen. Laat dit een paar uur staan (niet op het vuur dus) en je kunt de aangekoekte resten er heel gemakkelijk af poetsen met een afwasborstel of schuurspons.

Wist je trouwens dat je nog veel meer kunt schoonmaken met een vaatwastablet? Wat allemaal? Dat lees je hier!

Fotocredits
Headerfoto: Scott Umstattd - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Leukegeit

ID: 3512

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven