Huis
Tuin
Video

5 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over het doen van de afwas

Als je niet het geluk hebt een vaatwasser in huis te hebben, zul je de afwas toch echt met de hand moeten doen. Niet altijd het leukste klusje in huis, maar het moet toch gebeuren. Toch zijn er een aantal dingen die je misschien nog niet wist over afwassen.

Zelf al doe je al jaren de afwas met de hand, er zijn altijd manieren waarop dit makkelijker, sneller of hygiënischer kan.

1. Heet water

Je afwas wordt het schoonst in echt heet water. Dit verwijdert het makkelijkst vet en etensresten. Ook zorgt heet water ervoor dat je afwas licht gedesinfecteerd wordt. Je kunt het beste wel even schoonmaakhandschoenen aandoen, want anders verbrand je je handen. Je kunt de afwas ook even laten weken in heet water om de vlekken snel te kunnen verwijderen.

2. De juiste volgorde

Je doet je afwas misschien in willekeurige volgorde, maar er bestaat dus een betere manier. Je kunt het beste eerst het glaswerk en de schoonste vaat afwassen, en vervolgens de hele vieze vaat. Zo voorkom je dat bacteriën zich verspreiden naar alle afwas. Ook blijft zo je afwaswater zo lag mogelijk ‘schoon’. 

3. Natuurlijk drogen

Theedoeken kunnen op den duur vol gaan zitten met bacteriën. Daarom is het het schoonst om gebruik te maken van een afdruiprekje. Dit is hygiënischer én ook nog eens makkelijker. Je vaat droogt immers vanzelf. Wil je toch juist die ene pan gebruiken maar is hij nog niet droog? Droog hem dan met de theedoek, maar gooi deze wel gelijk in de was.

4. Wassen of desinfecteren?

Er is een verschil tussen gewoon je vaat schoonmaken of deze bacterievrij maken. Als je je vaat gewoon zoals normaal afwast, dan ziet het er alleen schoon uit. Als je deze desinfecteert, zijn ook alle bacteriën ervanaf. Je kunt de vaat desinfecteren door het een minuutje in water van minstens 80 graden celsius te leggen.

5. Was je afwasgerei

Je denkt er waarschijnlijk niet echt over na, maar je afwasborstel of -spons worden ook vies. Er kunnen bacteriën in gaan zitten die weer afgeven op je borden en glazen. Was je afwasgerei dus ook regelmatig of vervang het! Hoe je dit doet, lees je hier

Julia van Rijn
ID: 8306

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven