Huis
Tuin
Video

Nederland stapt massaal over op deze manier van koken

Ben jij team inductie of team gas? Grote kans dat inductie je favoriet is, want vorig jaar was bijna driekwart van de verkochte inbouwkookplaten elektrisch. Hierbij is vooral inductie populair.

Elektrisch koken populair

Nog maar 27 procent van de Nederlanders die in 2018 een nieuwe kookplaat kocht, koos voor gas. De rest ging dus voor elektrisch. Dit blijkt uit de Gasmonitor 2019, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar warmte-apparaten als kookplaten, cv-ketels en warmtepompen.

Verandering koken

Dit was relatief kort geleden nog niet zo. In 2015 koos namelijk nog 52 procent voor koken op gas. Die verandering kan bijvoorbeeld te maken hebben met de verplichting die vorig jaar bij nieuwbouwhuizen wegviel. Deze verplichting hield in dat nieuwbouwhuizen zich op gas moesten aansluiten.

Toch wel gas

Maar we gaan nog niet helemaal van het gas af. De cv-ketel is nog steeds populair. Vorig jaar werden er bijna 430.000 cv-ketels verkocht. Dit is 1 procent meer dan in 2017. De warmtepomp stijgt wel een stuk sneller, met 27 procent tot 108.000 stuks.

Natuur & Milieu-directeur Rob van Tilburg vertelt dat de ontwikkeling waarbij we van het gas afgaan onomkeerbaar is. Tegenwoordig wordt namelijk bijna 70 procent van de nieuwbouwwoningen niet op gas aangesloten.

Julia Dilissen
ID: 9090

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven