Huis
Tuin
Video

Dit geurloze gas is levensgevaarlijk in huis. Maar zo signaleer je het op tijd

Je ruikt het niet, je ziet het niet en je hoort het niet. En toch kan het ernstige lichamelijke gevolgen veroorzaken. En precies om die redenen wordt koolstofmonoxide ook wel een ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Maar wat is het eigenlijk?

Kool(stof)monoxide -aangeduid als CO- is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat onder andere vrijkomt bij verbranding van aardgas in kachels en geisers in slecht geventileerde woningen. En die gevolgen daarvan kunnen behoorlijk naar zijn.

Hoe ontstaat het?
Koolmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers, kachels en cv-installaties. Daarnaast kunnen gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen, gescheurde gemetselde schoorsteenkanalen of foutieve installaties van toestellen die brandstof gebruiken ervoor zorgen dat koolmonoxide vrijkomt. 

Levensgevaarlijk
Tijdens het inademen van het gas merk je in eerste instantie nog niets, omdat het dus kleur- en geurloos is. Maar daarna kan misselijkheid, braken en vermoeidheid toeslaan. En krijg je een hoge concentratie van koolstofmonoxide binnen, dan kan je er zelfs bewusteloos van raken, in coma raken of er zelfs aan overlijden. Jaarlijks overlijden er in Nederland zelfs gemiddeld elf mensen door koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast belanden er ook nog eens gemiddeld honderdvijftig mensen in het ziekenhuis. Je begrijpt natuurlijk wel dat je dit dus maar beter kunt voorkomen. 

Hoe signaleer je het? 
Tegenwoordig bestaan er gelukkig koolstofmonoxidemelders. In feite hetzelfde als een brandmelder, alleen signaleert dit apparaatje geen rook, maar koolmonoxide. Een absolute must in huis, omdat je deze gevaarlijke stof zelf niet op tijd kunt waarnemen.

Waar te koop?
Mocht je er nog geen hebben, dan raden we je aan er zo gauw mogelijk een in huis te halen. Je koopt de meters in de meeste bouwwinkels, maar ze zijn ook online te bestellen.

Bron: Eigen Huis & Tuin en Brandweer.nl
Headerfoto: Camylla Battani - Unsplash

ID: 3053

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven