Huis
Tuin
Video

5 tips om je keuken kindvriendelijker te maken

De keuken is misschien wel de gevaarlijkste plek in huis voor een kind. Hete pannen, messen, apparatuur, schoonmaakmiddelen; het kan allemaal erg gevaarlijk zijn in de verkeerde handen. Daarom is het noodzaak je keuken helemaal geschikt te maken voor een rondrennend kind. Zo maak je 'm kindvriendelijker:

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker voor kleine kinderen. Pas je keuken dus goed aan en maak 'm kindvriendelijk. Hoe? Zo! 

1. Omhoog

Kinderen zijn klein en kunnen daarom niet bij hoge plekken. Zet daarom je keukenapparatuur zoals de magnetron en oven op een hoge plek neer waar je kind niet bij kan. De beste hoogte is ongeveer op armhoogte, dus zo’n 100 tot 140 cm hoog.

2. Kook elektrisch

Koken op een inductieplaat heeft, naast de duurzame voordelen, ook nog voordelen op het gebied van veiligheid. Er is geen sprake van open vuur, dus minder kans op brandwonden. Ook schakelen de meeste inductieplaten uit als er geen pan op staat. Je kunt zien of hij nog heet is aan de ‘H’ op het schermpje. Veel veiliger voor je kind dus!

3. Achter slot en grendel

Vanzelfsprekend is natuurlijk dat je alle gevaarlijke spullen achter slot en grendel moet bewaren als je kinderen hebt. Berg je messen en andere scherpe objecten dus op in een kast, het liefst hoog of met een slot. Je breekbare servies en glazen kun je het beste ook buiten bereik opbergen. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat je kind bij giftige spullen zoals vaatwastabletten of schoonmaakmiddelen komt.

4. Wees even kind

Ga eens een keer door je knieën en kijk naar wat je kind ziet als hij of zij de keuken inloopt. Zie je onbeschermde stopcontacten of gevaarlijke hoekjes? Doe hier dan wat aan. Dek stopcontacten bijvoorbeeld af en plaats hoekbeschermers over de scherpe hoek van het aanrecht.

5. Creëer afleiding!

Waarschijnlijk wil je kind altijd het liefst helpen als je aan het koken bent. Heel lief natuurlijk, maar niet erg praktisch. Richt daarom een kast in met ongevaarlijke spullen waar je kind juist wel bij mag. Denk aan plastic borden of speelgoedpannen. Zo heeft je kind toch het idee dat hij of zij aan het helpen is.

Julia van Rijn
ID: 8219

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven