Huis
Tuin
Video

Last van fruitvliegjes? Zo kom je er makkelijk vanaf!

Heb je rijp fruit in huis, dan kun je er op rekenen dat er binnen de kortste keren een zwerm fruitvliegjes boven je fruitschaal hangt. De beestjes zijn niet alleen erg vies, ze planten zich ook nog eens in no time voort waarna je gerust kunt spreken van een plaag. Hoe je er vanaf komt? Simpel:

Zoek de bron

Voor je de fruitvliegjes verdelgt is het handig eerst de bron te zoeken en schoon te maken of op te ruimen. Waar komen die fruitvliegjes nou op af? Grote kans dat dit door plakkerige flesjes of rijp fruit komt. Maar let niet alleen op de grote stukken fruit, want ze kunnen ook al meerdere dagen leven op een klein stukje appel dat is achtergebleven op je aanrechtblad.

Zo kom je van de fruitvliegjes af

Om van de fruitvliegjes af te komen heb je weer de ultieme alleskunner nodig: azijn! Zet een klein bakje met een laagje azijn (witte wijnazijn kan ook) en een druppel afwasmiddel neer en je zult zien dat de fruitvliegjes er binnen no time op af komen en zichzelf er in laten verdrinken.

Om te zorgen dat ze niet wegglippen uit het bakje kun je er vershoudfolie over spannen en er een aantal kleine gaatjes in prikken. Op deze manier kunnen ze er wel in kruipen, maar is het onmogelijk voor ze om er weer uit te vliegen.

Fruitvliegval

Wil je het helemaal goed aanpakken en er zéker van zijn dat ze echt niet meer ontsnappen, dan kun je kiezen voor een gekochte fruitvliegval. Deze bestaan in kleine plastic varianten zoals deze waar je ook navulverpakkingen van kunt kopen. Maar een leukere optie is de glazen fruitvliegval zoals die hieronder. Deze kun je gewoon zelf vullen met een klein laagje (witte wijn)azijn en afwasmiddel. Uiteindelijk is dit dus ook veel voordeliger voor de portemonnee.  En… het staat eigenlijk nog best leuk ook!

fruitvliegval

De glazen fruitvliegval is onder andere hier te koop.

Fruitvliegjes zijn er ook in de winter

Mensen denken vaak dat fruitvliegjes alleen in de zomer voorkomen, maar -helaas- is dit niet het geval. Fruitvliegjes komen namelijk op gistend en rottend afval af, bijvoorbeeld in de prullenbak of kliko. In de zomer gebeurt dit met de hogere temperaturen natuurlijk een stuk sneller, maar ook in de koudere maanden is het zeker mogelijk dat groente- en fruitafval gist en er dus ook fruitvliegjes op afkomen. 

Fotocredits
Headerfoto: Pexels

Tekst
Marjolein Sintenie

ID: 3510

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven