Huis
Tuin
Video

De 5 meestgemaakte fouten bij het gebruiken en onderhouden van je snijplank

Ben jij graag te vinden in de keuken? Dan is de kans groot dat er een of meerdere snijplanken in de keuken te vinden zijn. Maar gebruik je deze wel op de juiste manier? Wij hebben de 5 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet!

1. Dezelde planken

Rauw vlees en groente op dezelfde plank snijden kan zorgen voor kruisbesmetting. Doordat er op rauw vlees ziekmakende bacteriën kunnen zitten, kunnen deze ook overgedragen worden op de groente wat op dezelfde plank wordt gesneden. Probeer verschillende kleuren, of materialen planken te kopen zodat je niet in de war raakt welke plank voor welk product is.

Dit kost het je dus om je vaatwasser één keer te laten draaien
Huishouden

2. Glas of marmer

Hoewel deze planken erg mooi in je keuken staan, zijn ze vaak meer bedoeld als decoratie. Deze materialen maken je messen bot en zijn vaak te glad om iets op te snijden. Het is beter voor je messen (en je vingers) om deze planken maar niet te gebruiken!

3. In de vaatwasser

Ga jij vaak voor de makkelijke weg en doe je na het koken alles in de vaatwasser? Met snijplanken kun je dit toch beter niet doen. Plastic snijplanken kunnen door het blootstellen aan teveel water en hitte ombuigen en houten planken kunnen barsten. Dit is natuurlijk  zonde als je net dure snijplanken hebt aangeschaft.

Wil je je planken mooi houden? Dan kun je ze beter even met de hand afwassen. Als je extra voorzichtig wilt zijn met vlees kun je het beste de plank even onderdompelen in een mix van azijn en water, dit werkt namelijk ontsmettend!

4. Verkeerde maat

Gun jezelf de ruimte met koken. Een grote snijplank werkt veel lekkerder dan een kleine, en waarom zou je jezelf daarin beperken?

Een handig trucje om te kijken of je snijplank groot genoeg is, is om het mes dat je wilt gaan gebruiken diagonaal op de plank te leggen. Is het mes groter? Dan kun je maar beter een grotere plank pakken!

5. Oude snijplank

In een oude snijplank hopen zich enorm veel bacteriën op. Dit komt doordat er groeven in de plank ontstaan waar bacteriën moeilijk uit te krijgen zijn. Probeer dus eens in de zoveel tijd je snijplanken te vervangen!

Fotocredits:

Headerfoto: Cottonbro - Pexels

Maxime Meijer
ID: 10320

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven