Huis
Tuin
Video

De 6 meestgestelde vragen over de inrichting van de keuken

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de styling of indeling van jouw droomkeuken? Of dat nu kleine aanpassingen of grootse verbouwingen zijn, onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk geeft je graag advies!

Heb je een prangende vraag over de styling en indeling van je keuken? Grote kans dat ‘ie tussen de 6 meest gestelde vragen zit. Zit jouw vraag er niet tussen? Stuur ‘m dan in naar onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk

We geven in dit artikel antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe zorg ik voor meer opbergruimte in mijn keuken? 
2. Wat is de juiste verlichting voor in de keuken? 
3. Hoe kan ik mijn oude keuken weer snel mooier maken? 
4. Hoe maak je een keuken kindvriendelijk? 
5. Hoe praktisch is marmer in een keuken? 
6. Hoeveel ruimte moet er tussen een kookeiland en de rest van de keuken zitten? 

1. Hoe zorg ik voor meer opbergruimte in mijn keuken?

Vrijwel iedereen zou wel wat meer opbergruimte in de keuken kunnen gebruiken. Toch moet je het vaak doen met de beperkte ruimte die je hebt. Daarom is het vooral belangrijk dat je je keuken op de juiste manier indeelt. Het stapelen van je servies en pannen kan al enorm veel ruimte schelen, met of zonder rekken. Ook het ophangen van je meest gebruikte keukentools en spatels is erg handig en kan veel ruimte in de lades schelen. Daarnaast bespaar je ontzettend veel ruimte door bijvoorbeeld al je kruiden in dezelfde kleine potjes te doen en deze te stapelen. Veel praktischer dan al die verschillende soorten potjes, pakjes en zakjes. Tot slot is het wellicht handig om overbodige keukentools weg te gooien. Wedden dat je deze 5 dingen nooit gebruikt, terwijl ze wel in de weg staan?

Wil je weten hoe je in een handomdraai je keukenkastjes effectief indeelt? Dat lees je hier. Hierbij kunnen de volgende 5 tips ook erg handig zijn. Benieuwd hoe je servies de minste ruimte in beslag neemt? Dat antwoord lees je hier.

2. Wat is de juiste verlichting voor in de keuken?

De verlichting in je keuken is superbelangrijk. Je wil er lekker in kunnen werken, maar het moet ook gezellig zijn. Daarom moet je rekening houden met vier soorten verlichting, namelijk: basisverlichting, werkverlichting, praktische verlichting én -niet geheel onbelangrijk- sfeerverlichting.

Hoe, waarom en waar je al deze soorten verlichting kiest lees je hier!

3. Hoe kan ik mijn oude keuken weer snel mooier maken?

Zou je graag een nieuwe keuken willen, maar heb je een beperkt budget? Geen probleem, er zijn namelijk verschillende manieren om je keuken heel snel een nieuwe look te geven.

  • Nieuwe deurtjes: Wanneer je je keuken nieuwe deurtjes geeft zorgt dit in één klap voor een compleet andere look. Zo kun je in één keer je oubollige keuken omtoveren tot landelijke of zelfs moderne keuken met Scandinavische touch. Komt je keuken van een grote meubelgigant? Dan heb je geluk, want dan kun je waarschijnlijk heel makkelijk nieuwe deurtjes in een andere kleur kopen.
  • Deurtjes een andere kleur geven: Zijn de oude deurtjes nog in prima staat, maar vind je de kleur simpelweg niet meer mooi? Dan kun je de deurtjes ook een andere kleur geven door ze te verven, over te (laten) spuiten of met speciale stickers te beplakken.
  • Greepjes vervangen: Niet alleen de deurtjes zelf, maar ook de greepjes zijn bepalend voor de uitstraling van je keuken. Zo kun je je smoezelige witte knopjes vervangen voor strakke, zwarte knoppen, maar je kunt ook zelf aan de slag door leren greepjes te maken.
  • Achterwand aanpakken: Ook de achterwand van je keuken is erg bepalend. Geef het een nieuw likje verf, lekker strak wit of misschien wel een fris kleurtje, of vervang de oude tegels voor mooie, nieuwe tegels in visgraat patroon.

Heb je een huurwoning, maar zou je je keuken wel graag helemaal eigen willen maken? Dan hebben we hier een aantal handige tips voor je! 

keuken visgraat

4. Hoe maak je een keuken kindvriendelijk?

De keuken is misschien wel de gevaarlijkste plek in huis voor een kind. Hete pannen, messen, apparatuur, schoonmaakmiddelen; het kan allemaal erg gevaarlijk zijn in de verkeerde handen. Daarom is het noodzaak je keuken helemaal geschikt te maken voor een rondrennend kind. Dit doe je onder andere door bepaalde huishoudelijke apparaten hoog te plaatsen en schoonmaakmiddelen en scherpe messen buiten bereik van kinderen te bewaren of achter deurtjes met kinderslot te bewaren. Ook de manier waarop je kookt is belangrijk voor de veiligheid van je kind. Zo is elektrisch koken een stuk minder gevaarlijk dan koken op gas.

Waarom dat zo is? Dat lees je hier, samen met onze overige tips voor een kindvriendelijke keuken.

5. Hoe praktisch is marmer in een keuken?

Marmer is hotter dan ooit, en dat begrijpen we heel goed. Zowel in de badkamer als de keuken kan het prachtig staan. Maar praktisch is het helaas niet altijd, omdat het erg snel beschadigt en lelijk wordt. Gelukkig is er wel een mooi alternatief: onderhoudsvriendelijk nepmarmer dat bijna niet van echt te onderscheiden is.

Meer hierover lees je hier.

6. Hoeveel ruimte moet er tussen een kookeiland en de rest van de keuken zitten?

Een kookeiland in de keuken is prachtig én kan erg praktisch zijn, aangezien je een hoop extra werkruimte creëert. Helaas is niet elke keuken groot genoeg voor een keukeneiland omdat de bewegingsruimte dan te beperkt wordt en het erg benauwd aan kan voelen en dat wil je natuurlijjk niet. Daarom kun je het beste rekening houden met de volgende afstanden:

De afstand tussen het kookeiland en de vaste keukenopstelling moet minimaal 90 centimeter en maximaal 120 centimeter zijn.

De Helpdesk

Heb je toch nog een vraag voor de Eigen Huis & Tuin Helpdesk? Stel 'm hier

Marjolein Sintenie
ID: 9305

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven