Huis
Tuin
Video

De oven voorverwarmen: is dat eigenlijk wel nodig?

Vaak begint een ovenrecept met de zin ‘verwarm de oven op 180 graden’, maar is het voorverwarmen van de oven eigenlijk wel écht nodig? Wij zochten het voor je uit.

De oorsprong van het voorverwarmen

Toen de eerste recepten en kookapparaten werden ontwikkeld bestonden er alleen hout- en steenkoolovens. Deze ovens komen niet alleen heel langzaam op tempratuur, het duurt ook nog eens heel lang voordat de oven gelijkmatig verwarmd is. Hier is het voorverwarmen van de ovens ontstaan.

Energie

De meeste ovens doen er zo’n 10 tot 15 minuten over voordat ze voorverwarmd zijn maar er zijn uitzonderingen, sommige ovens doen er namelijk 30 (!) minuten over voordat ze verwarmd zijn! In deze minuten verspil je veel energie en dat is natuurlijk zonde. De conclusie: bij moderne ovens is voorverwarmen niet meer nodig, alleen bij het bakken van bijvoorbeeld een soufflé is het nuttig de oven voor te verwarmen.

Als je écht wilt besparen op je energie kun je ook de oven zo’n 10 minuten voor de eindtijd alvast uitdraaien. De oven koelt namelijk heel erg langzaam af als je de deur dichtlaat, dus je eten gaart dan echt nog wel even door ook al staat 'ie uit. 

Eerst de oven nog even schoonmaken voordat je aan de slag gaat?

Zó doe je dat!

Fotocredits
Headerfoto: Taylor Grote - Unsplash

Tekst
Lobke Taal

ID: 4034

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven