Huis
Tuin
Video

Deze 7 dingen lijken gezond, maar zijn eigenlijk erg slecht voor je tanden

Je stralende lach kan erg belangrijk voor je zijn, daarom zorgen we er ook goed voor! Toch? Alleen had je misschien niet gedacht dat deze zeven dingen eigenlijk slecht zijn voor je gebit.

1. IJsklontjes

Je zou misschien denken dat er niets mis is met ijsklontjes. Het is immer maar bevroren water en bevat geen suikers of zuren. Toch kan het slecht zijn voor je gebit. IJsklontjes zijn namelijk erg hard en kunnen je tanden beschadigen als je er op kauwt. Dit kan je glazuur beschadigen of je tand zelfs afbreken. Oeps, laat die ijsklontjes de volgende keer maar gewoon smelten.

2. Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn natuurlijk hartstikke gezond vanwege de vitamine C. Toch zijn je tanden er minder blij mee. Je tandglazuur wordt hierdoor verzwakt, en dat kan voor tanderosie zorgen. Hoe lekker een schijfje citroen in je water ook is, je kunt het beter niet doen om je gebit te beschermen.

3. Gedroogd fruit

Wanneer mensen overstappen op gezondere snacks, is gedroogd fruit al snel hun eerste keuze. Maar omdat deze zo plakkerig zijn, zijn ze helemaal niet zo gezond voor je tanden. Je kunt gaatjes krijgen doordat het fruit lang aan je tand blijft plakken. Kan je het gedroogde fruit toch niet laten staan? Spoel je mond dan -minimaal 30 minuten- na het eten van gedroogd fruit altijd met water en poets ze goed. 

4. Thee

Ja, zelfs groene thee is slecht voor je tanden. In zwarte én groene thee zit namelijk tannine en dat zorgt voor vlekjes op je tanden. Je kunt je thee wel gerust drinken, zolang je je tanden daarna maar goed poetst, maar wel minimaal 30 minuten daarna. 

5. Hard poetsen

Nee, het is dus niet zo dat je tanden schoner worden als je hard poetst. Integendeel zelfs, het is slecht voor je tanden. Je beschadigt zo je tandvlees en -glazuur. Kies daarom voor een tandenborstel met zachte haren en poets ook niet te lang.

6. Zwemmen

Sporten is gezond voor je lichaam, dat altijd. Alleen je tanden kunnen helemaal niet zo goed tegen het chloor van het zwembad. Dit kan zorgen voor geelbruine vlekken op je tanden. Dit geldt echter alleen voor de echte waterratten onder ons. Je krijgt hier pas last van als je minstens zes uur per week in het zwembad ligt.

7. Medicijnen

Medicijnen slik je niet zomaar, daar heb je altijd wel een reden voor. Helaas zijn sommige medicijnen niet goed voor ons gebit. Sommige medicatie kan ervoor zorgen dat je minder speeksel aanmaakt, soms zit er veel suiker in en sommige medicatie in poedervorm kan tegen je tanden schuren. Gelukkig weet je tandarts hier wel raad mee! Vertel je tandarts tijdens je volgende bezoek welke medicijnen je gebruikt, dan weet hij dat hij extra goed op bepaalde dingen moet letten en kan hij je handige tips geven! Zo hoef je je geen zorgen te maken over je tanden als je je medicijnen slikt.

Altijd een schone tandenborstel

Met een vieze tandenborstel worden je tanden natuurlijk niet schoon. Zo maak je je tandenborstel schoon en zo vaak moet je je tandenborstel eigenlijk vervangen.

Fotocredits
Headerfoto: Lesly Juarez - Unsplash

Tekst
Käthe van der Werf

ID: 4044

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven