Huis
Tuin
Video

Zo gaat de snijplank langer mee

Een snijplank ziet behoorlijk wat viezigheid voorbijkomen. Vuil en bacteriën van vlees en vis, groenten, kruiden… dat kan allemaal in de plank trekken. Door deze handige tips wordt de plank weer schoon en kun je er jarenlang(er) van genieten.

Vaatwasser

Een houten snijplank stop je liever niet in de vaatwasser. Door een grote hoeveelheid water en afwasmiddel komen de vezels open te staan, waardoor de plank voortaan juist alleen maar viezer wordt. Ook weken is niet de oplossing: spoel de plank onmiddellijk onder de kraan schoon. Plastic snijplanken stop je juist wel in de vaatwasser. Zet de temperatuur zo hoog mogelijk.

Vlekken en geurtjes

Vervelende vlekken of gekke geurtjes worden verwijderd met behulp van een grondige scrubbeurt. Pak er wat grof zout en een halve citroen bij en wrijf deze over het oppervlak. Ook een laagje baking soda met een scheutje azijn erover doen wonderen.

Levensduur

Wil je de snijplank optimaal benutten, dan is het verstandig om deze zo nu en dan ook eens extra grondig schoon te maken. Houten planken kun je ontsmetten door ze af te nemen met wat azijn. Voor plastic is dat een ander verhaal: leg ‘m geruime tijd in verdund bleekwater, en spoel de plank daarna grondig schoon.

Beschermolie

Helemaal schoon? Dan bescherm je een houten plank extra goed door ‘m wat in te smeren met walnoot-, lijnzaad- of minerale olie. Deze vormt een beschermlaagje en is niet giftig. Tip: smeer een nieuwe plank hier meteen mee in, dan heb je er het langst plezier van.  

Bekijk ook:

Fotocredits:
Headerfoto: Max Delsid - Unsplash
Artikelfoto: Yakynina Anastasia - Unsplash

Bron: Libelle

Christa Koeyvoets
ID: 8191

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven