Huis
Tuin
Video
Keuken

Van jaren tachtig naar hartstikke prachtig (deel 1)

Hulp nodig in Sliedrecht! Het huis van de familie Bot stamt uit 1938. De boel is een aantal jaren geleden gerenoveerd, maar de keuken loopt nog een beetje achter. Die stamt uit 1989, dus kan wel een update gebruiken…

Gelukkig is daar Thomas! Hij vindt de keuken ook behoorlijk gedateerd, maar komt met een plan om de boel te renoveren. Dat betekent het volgende. Hij behoudt de keukenkastjes, omdat het massieve eikenhout zo'n mooie kwaliteit heeft. Hij geeft ze wel een nieuwe look met renovatieverf. Daarnaast wordt de koelkast verplaatst, want die neemt veel licht weg. Het keukenblad moet daarom gespiegeld worden, maar omdat dat niet kan met het huidige blad, komt er een nieuwe. De bovenste keukenkastjes gaan weg, die worden vervangen door een mooie plank. Het gebrek aan kastruimte wordt volgende week opgelost door een mooie nieuwe kast. Kortom: alles wordt anders! Lees hieronder hoe.

Hoe dan?
Thomas haalt de koelkast uit elkaar. Omdat de koelkast voor het raam staat, neemt 'ie een deel van het licht weg. Al helemaal als de deur ervan open staat. Thomas verplaatst dit deel naar de andere kant van het keukenblok. De keuken wordt hierdoor gespiegeld. 

Strakke tegels
Voor de muur gebruikt Thomas metrotegels. Voor een strakke uitstraling plaatst hij ze recht onder elkaar en zonder voeg, want een voeg is in een keuken niet nodig. Thomas begint met een strook ‘hele’ tegeltjes en werkt vanuit daar verder naar rechts. Aan de linkerkant blijft een strook over voor tegeltjes die hij op maat moet maken. Hij kon ook helemaal links beginnen en vanuit daar werken, zodat hij op het laatst moest bijsnijden, dat maakt niet zoveel uit. Voor het snijden van de tegels gebruikt Thomas een tegelsnijder: veel minder herrie en stof dan met een slijptol. 

Altijd warm 
Omdat de boiler van de familie Bot op zolder staat, duurt het een tijdje voordat ze beneden warm water hebben. Dat zorgt natuurlijk voor veel verspilling van water. Thomas plaatst daarom een inbouwboiler in de keuken. Zo is er altijd warm water op voorraad! Benieuwd hoe zo’n inbouwboiler werkt en hoe je ‘m plaatst?

Nieuwe basis 
Het keukenblad wordt vervangen door een nieuwe. Omdat de koelkast is gespiegeld, gebeurt dat ook met het kookgedeelte. Maar het met huidige aanrecht kan dat niet. Die moet er dus uit! Ervoor in de plaats komt een nieuw keukenblad dat twee centimeter dikker is, dus die oogt lekker robuust. Thomas zaagt twee stukken uit het keukenblad, op de plekken waar het fornuis en de wasbak komen. Hij boort gaatjes op de hoeken van de vierkanten, zodat het zagen makkelijker gaat. Hij gebruikt voor het zagen een decoupeerzaag, maar hij zet hem op een laag standje zodat het materiaal niet gaat splinteren. 

Likje verf
Tijd voor de deurtjes! Die krijgen een fris kleurtje. Daarvoor gebruikt Thomas renovatieverf, die hij na het schoonmaken meteen op het hout kan verven. Zo krijgen de kastjes een eigentijdse look zonder vervangen te hoeven worden. Lees hier hoe je renovatieverf gebruikt.

Check volgende week de uitzending én de site voor het eindresultaat!

ID: 670

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven