Huis
Tuin
Video

Van jaren tachtig naar hartstikke prachtig (deel 2)

Keuken
Hulp nodig in Sliedrecht! Het huis van de familie Bot stamt uit 1938. De boel is een aantal jaren geleden gerenoveerd, maar de keuken loopt nog een beetje achter. Die stamt uit 1989, dus kan wel een update gebruiken… Zie hier deel 2 van deze maak-over!

Vorige week begon Thomas aan het verbouwen van de Sliedrechtse keuken en nu gaat hij verder. Alles is inmiddels gestuct. Omdat vorige week de bovenste keukenkastjes zijn weggehaald, mist er wat kastruimte. Daarom bouwt Thomas een nieuwe kast, die tegenover het aanrecht komt. Deze wordt 2 meter breed, 40 cm diep en 90 cm hoog. 

Het interieur van de kast maakt Thomas van gemelamineerd spaanplaat. De zijkanten maakt hij van MDF, dat hij schildert, en de bovenkant wordt van eikenhout. Van tevoren boort Thomas alle gaten in het materiaal. Vervolgens zet hij de kast op een vlakke ondergrond in elkaar. 

Het bouwen van de kast verloopt alleen niet helemaal volgens plan... Als Thomas halverwege de kast in de keuken neerzet, blijkt 'ie veel te groot te zijn. Daarom maakt hij de kast kleiner: van 4 naar 3 deurtjes. Minder breed dus: van 2 naar 1,5 meter. 

De deurtjes en ladefrontjes maakt Thomas van MDF. Hij schildert ze in dezelfde kleur als de deurtjes van de rest van de keuken (linkerfoto hieronder). Ook geeft hij ze eenzelfde soort freeswerk, alleen maakt hij het iets simpeler. 

Als je met je bovenfrees en diepe sleuf wil frezen, doe dat dan in een paar keer. Dan weet je zeker dat de machine niet vastloopt.

Omdat het eikenhouten bovenblad maar 18 mm dik is, wil Thomas 'm wat dikker laten lijken. Daarom lijmt hij er aan de voorkant een latje aan vast. Zo lijkt het blad net 5 cm dik. 

De gefreesde deurtjes worden vastgezet in de kast en het bovenblad wordt ook gemonteerd. Thomas heeft een handig snufje bedacht: een kastje waar de prullenbak in 'verstopt' kan worden. Scheelt weer ruimte! En zo staat de prullenbak niet zo in het zicht.

Uit een hele bak met handvatten kiest Thomas deurknoppen die goed bij de rest van de keuken passen. Hij gaat voor moderne zwarte knopjes.

De keuken krijgt een beetje een Franse uitstraling. Daar hoort natuurlijk wijn bij! Thomas maakt een keukenrekje waar wijnglazen op de kop in kunnen hangen. Stuk leuker dan ze weg te stoppen in de kast! Hij bevestigt ook magneetjes, waar messen aan gehangen kunnen worden, en deurknoppen, die gebruikt kunnen worden als hanger voor bijvoorbeeld mokken. Ook zo'n rekje maken? Lees hier hoe dat moet. 

In het plafond plaatst dimbare LED-spotjes. Die zijn heel handig, want die kan de familie Bot dus zelf bedienen met de dimmer die er bij hoort. Ze kunnen het licht fel aanzetten of juist wat zachter. Wil je weten hoe je dimbare LED-spotjes en dimmers bevestigt? Dat lees je hier. 

Als allerlaatste klusje stelt Thomas de gerenoveerde deurtjes na. Hij heeft de deurtjes vastgemaakt met softclose-scharniertjes, en met een schroefje zorgt hij ervoor dat de scharniertjes perfect zijn afgesteld. Zo zijn de naden tussen de deurtjes allemaal hetzelfde. 

Het eindresultaat
Als André en Debora hun nieuwe keuken zien, kunnen ze hun ogen niet geloven. ''Wat gaaf, niet normaal!'' lacht Debora. Het vele licht valt het koppel meteen op. En wat gaat Debora als eerste koken? ''Gehaktballen,'' antwoordt Debora. ''Voor Thomas!'' voegt André snel toe. 

Hier zie je hoe we de basis legden voor deze keuken-update.

ID: 683

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven