Huis
Tuin
Video
Keuken

Vintage woonkeuken (deel 2)

In Opmeer wonen Elles en Ruud met hun pubers Joep en Noortje. De kinderen worden steeds groter, en het huis natuurlijk niet... Daarom zouden Elles en Ruud graag één grote woonkeuken willen. Zo'n tof project klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren. Zie hier deel 2 van de maak-over!

Vorige week legde Thomas de basis van de keuken: hij haalde de oude keuken eruit, legde een vloer van Portugese tegeltjes en bekleedde een kast met steigerhout-achtige plankjes. Ondertussen is ook een wand voorzien van deze plankjes.

T-vormig keukenblok

Deze week begint Thomas met het T-vormige keukenblok. De kastjes zijn kant-en-klaar, maar de frontjes en het keukenblad maakt Thomas zelf. Dat doet hij met okoumé-multiplex. Okoumé is een houtsoort die afkomstig is uit West-Afrika, en is een beetje rossig van kleur. Thomas wil greeploze kastjes, dus daarvoor maakt hij de deurtjes aan de bovenkant wat schuin, zodat je daar met je vingers achter kan haken om het deurtje te openen. Het schuin maken doet Thomas door het hout verstek te zagen. Vervolgens lakt hij de deurtjes in een cognackleur. Door aan beide kanten te lakken gaat het hout niet krom trekken. Het is wel belangrijk om het hele deurtje in één keer te lakken, en dat lukt als je 'm met heel kleine schroefjes vast zet op twee latjes.

Voor het keukenblad lijmt Thomas twee platen okeuméhout op elkaar. Daarna zet hij ze vast met lijmklemmen, om te voorkomen dat de platen gaan schuiven. Zodra het blad schoon is, schroeft Thomas 'm van onderen vast. 

Handige stekkerdoos

Als het keukenblad is gedroogd en de kastdeurtjes in de keuken zijn gezet, is het tijd voor de elektra. Op het T-vormige keukenblad zit namelijk nog geen elektriciteitsaansluiting en dat is daar wel zo handig. Thomas plaatst daarom een verzinkbare stekkerdoos, die je met één druk op de knop uit het aanrecht kan laten komen of er weer in kan laten verdwijnen. 

Meer besparen 

In de woonkamer hebben Elles en Ruud een verhelderend momentje met Evelyn en onderzoekexpert Maurice de Hond. Maurice vertelt Elles en Ruud dat ze veel meer op hun jaarlijkse kosten zouden kunnen besparen. Net als heel veel huishoudens in Nederland, trouwens. Gemiddeld loopt een gezin zo'n 2500 euro mis. Als je ook wil weten hoeveel je kan besparen, dan kan je de online test doen.

De laatste klusjes

Ondertussen maakt Thomas de ruimte nog sfeervoller door de witte wanden een grijsgroen kleurtje te geven. Ook heeft heeft hij het keukenblad gelakt, de afzuigkap opgehangen en bijzondere keukenkastjes bevestigd. Nu zijn er alleen nog wat laatste dingen aan de beurt. Zo plaatst Thomas een radiatorbekleding, want de oude verwarming ziet er niet mooi meer uit. Door de bekleding past de radiator weer helemaal bij de rest van de keuken. 

Vintage meubels

Tot slot shopt Evelyn wat meubels bij elkaar die perfect bij de vintage stijl van de woonkeuken passen. Door de barkrukken, de eettafel en de eetstoelen wordt de keuken een ruimte waar het hele gezin kan samen zijn. Hier zie je welke meubels Evelyn heeft gekozen. 

Het eindresultaat

Dit is natuurlijk het beste van allemaal: het eindresultaat! Zo is de Opmeerse woonkeuken geworden...

.

ID: 774

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven