Huis
Tuin
Video

Dit is waarom je een vlam in de pan NOOIT mag doven met water

We hebben allemaal geleerd dat je vuur kunt doven met water. Maar wanneer je vlam in de pan hebt is dit de grootste fout die je kunt maken.

Niet met water doven

Je mag brandende olie nooit met water blussen. Het water dat dan in contact komt met de olie gaat onmiddellijk koken, waardoor er een stoomwolk ontstaat. Deze stoomwolk verspreidt vervolgens weer fijne oliedeeltjes in de lucht waardoor er een uiterst brandbaar mengsel ontstaat waardoor de vlam groter wordt en er zelfs een explosie kan ontstaan.

Hoe je een vlam in de pan het veiligst blust

  • Bedek -indien mogelijk- je handen, bijvoorbeeld met ovenhandschoenen.
  • Dek de pan af met een passende deksel. Begin daarmee aan je eigen kant van de pan om te voorkomen dat je de vlammen naar jezelf duwt. Overigens is het sowieso het beste om de deksel altijd in de buurt te houden tijdens het koken.
  • Zet de warmtebron (het fornuis of de frituurpan) uit.
  • Zet de afzuigkap uit.
  • Laat de pan met de deksel erop staan tot ‘ie helemaal is afgekoeld. Dit duurt minstens een uur.

Is de brand groter dan de pan zelf? Waarschuw dan je huisgenoten en ga naar buiten. Ben je eenmaal buiten dan bel je 112.

Heb je geen deksel bij de hand, dan kun je ook een vochtige doek gebruiken. Ook dit is handig om altijd bij de hand te houden tijdens het koken. Hoe je dit aanpakt? De kok in de onderstaande video laat het je zien:

Wat je vooral NIET moet doen:

We hebben je nu geleerd wat je moet doen wanneer je vlam in de pan hebt. Maar er zijn ook een aantal dingen die je vooral NIET moet doen: 

  • Brandende olie of brandend vet proberen te blussen met water. Heet water en vet veroorzaken samen een explosie.
  • De brandende pan vastpakken. De hitte kan er voor zorgen dat je kleding in brand kan vliegen.
  • De pan verplaatsen of met de pan lopen. Hiermee loop je risico dat je brandende olie morst, waardoor de brand nog groter wordt en je ernstige brandwonden oploopt.

Lees ook:

Fotocredits
Headerfoto: YouTube

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: RTL Nieuws

ID: 3875

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven