Huis
Tuin
Video

Zo schadelijk is je oude en beschadigde pan met anti-aanbaklaag

Je zou denken, gooi alles in die antiaanbakpan en je zit gebakken! Letterlijk. Helaas moet je wel oppassen met deze pan, want het kan heel gevaarlijk zijn als hij oud of beschadigd is!

De antiaanbaklaag

In principe is een antiaanbakpan niet schadelijk voor je gezondheid, tenzij je hem echt heel erg heet stookt. Wanneer je boven de 260 graden celsius kookt, gaat de kwaliteit van de antiaanbaklaag achteruit en bij 327 graden zal hij beginnen met smelten. Dit betekent dat er giftige stoffen vrij zullen komen die je inademt tijdens het koken. Houd dus 260 graden als leidraad aan, want je wilt natuurlijk voorkomen dat je pan stuk gaat!

De klus die je snel over het hoofd ziet: plinten verven
Verven

Een beschadigde pan

Als jij gewend bent om met stalen keukengerei te koken en hiermee veel te roeren in je pan, heb je kans dat je deze antiaanbaklaag beschadigt. Hierdoor zullen er stukjes van de laag vermengd worden met je eten, wat in je slokdarm terecht kan komen. Dit kan aardig wat schade aanrichten! Klinkt niet heel prettig toch? Hoewel er aangetoond is dat je aardig wat binnen moet krijgen van deze laag om je slokdarm te beschadigen, is het toch beter om deze pan gewoon weg te doen als hij beschadigd is. Zo weet je zeker dat je veilig aan het koken bent!

De conclusie

Deze pannen zijn hartstikke veilig om te koken, mits je er goed mee omgaat. Kortom, zorg ervoor dat je deze pan niet superheet stookt en roer niet met metalen objecten in deze pan! Daarnaast is het altijd een goed idee om je keuken (en huis!) goed te ventileren, zeker wanneer je aan het koken bent. Zet dus je afzuigkap aan direct wanneer je begint met koken en zet eventueel een raam open. 

Fotocredits:

Headerfoto: StockSnap - Pixabay

Esmée Duindam
ID: 10088

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven