Huis
Tuin
Video

Fabel of feit: je kunt beter niet te vaak je handen wassen

Tijdens de herfstperiode hoor je het zo vaak: was regelmatig je handen om griep te voorkomen! Aan de andere kant kun je ook goede bacteriën wegwassen. Hoe vaak moet je eigenlijk je handen wassen?

Wanneer je wél je handen moet wassen

Het is bewezen dat je handen wassen wel degelijk zinvol is om griep te voorkomen. Zeker na het hoesten, niezen of neus snuiten is het een goed idee om je handen te reinigen. Ook als jij niet degene bent die hoest of niest is het toch verstandig om je handen regelmatig te wassen, omdat het griepvirus zich vooral via objecten en de lucht verspreidt. Daarnaast is het natuurlijk wel zo hygiënisch om je handen te wassen na een toiletbezoek of voordat je met eten in aanraking komt. 

Wat je niet moet doen

Een absolute fabel is dat je handen schoner worden met desinfecterende zeep. De zeep die je gebruikt maakt niet heel veel uit in de strijd tegen de griep. Wat wél uitmaakt is hoe lang (namelijk zo lang als dit liedje) en hoe grondig je je handen wast. Als je even snel de zeep wegspoelt, kun je net zo goed je handen niet wassen. Dit verplaatst de bacteriën namelijk alleen maar. Zorg vooral dat je goed tussen je vingers en rondom je nagels boent.

Kun je nu echt te vaak wassen?

Wanneer je merkt dat je handen erg droog worden, dan was je je handen waarschijnlijk te vaak. Hierdoor ontstaan er scheurtjes en wondjes, waardoor je juist weer slechter beschermt bent tegen virussen en bacterieën. Het verschilt dus per persoon wat te vaak betekent.

Esmée Duindam
ID: 9453

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven