Huis
Tuin
Video

Zo voorkom je ijsvorming in je vriezer

Je vriezer ontdooien, het is een rotklus maar soms moet het gebeuren. Gelukkig weten wij hoe je ijsvorming zoveel mogelijk kunt voorkomen en hoe je je vriezer het makkelijkst ontdooit.

Ijsvorming in je vriezer ontstaat door vochtige lucht die je vriezer in komt. Dit is heel normaal en kan je ook niet 100% voorkomen. 

Maar pas op als je vriezer wél bedekt is met een dikke ijslaag. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het langer duurt voordat je producten ingevroren zijn (en je hebt minder plek natuurlijk). 

Houd de deur goed dicht

Wanneer de deur van de vriezer niet goed sluit of wanneer je de vriezer te lang open laat staan, komt er meer vocht binnen dan nodig is. Doe daarom alleen maar de vriezer open wanneer je wat nodig hebt en controleer of de deur wel goed sluit. Hoe doe je dat? Doe de vriezer deur dicht met een velletje papier er tussen in geklemt. Als je het velletje er heel gemakkelijk uit kan trekken, betekent dat dat de deur niet goed sluit en je het rubbertje van de deur moet vervangen.

Check ook altijd even of alle laatjes goed dicht zijn en laat kliekjes afkoelen voordat je ze in de vriezer zet! Ook deze dingen kunnen zorgen voor ijsvorming.

Je vriezer ontdooien

Ook wanneer je onze tips hierboven volgt, is nog steeds belangrijk om je vriezer elke drie maanden te ontdooien. Dan is het ijs nog gemakkelijk weg te halen en zorg je ervoor dat de ventilatie niet verstopt raakt. Met dit handige stappenplan is dit normaal lange klusje zo gepiept:

  1. Haal je vriezer leeg. Zorg dat er geen producten in de vriezer liggen. Je kan deze in de koelkast leggen zodat ze minder snel ontdooien, maar houd er rekening mee voordat je begint met het ontdooien van je vriezer.
  2. Voorkom wateroverlast. Haal de stekker van je vriezer uit het stopcontact zodat er geen nieuw ijs gemaakt wordt. Dan gaat het ijs in je vriezer al smelten, en blijft er natuurlijk water over. Zet een emmertje voor je vriezer om dit water op te vangen. Je kan ook een droge handdoek onder in je vriezer leggen om het vocht op te vangen. Vervang deze wanneer die helemaal nat is. (Weet je al waar een droge handdoek nog meer handig voor is?)
  3. Pak een emmer heet water. En zet deze in je vriezer met de deur dicht. Hierdoor blijft de warmte van het water in de vriezer en ontdooit het ijs sneller.
  4. Wacht een half uurtje. Na een half uur zou het meeste van het ijs ontdooit moeten zijn. Pak een plastic spatel om het laatste beetje ijs weg te halen. Zit er nog een dikke laag ijs? Zet dan weer een emmer met heet water in de vriezer en wacht een tijdje. Doe dit zo vaak het nodig is. En heb geduld! Gebruik geen scherpe voorwerpen of hitte, zoals een föhn, dit kan je vriezer beschadigen.
  5. Maak alles goed schoon. Gebruik hiervoor allesreiniger met een neutrale geur zodat het eten niet een citrusgeurtje krijgt. Of gebruik het wondermiddeltje soda. Dit is net zo handig voor het schoonmaken van je vriezer als voor het ontstoppen van je gootsteen. Droog wel alles goed af zodat niets vastvriest. Smeer daarna een dun laagje glycerine in de vriezer. Dit laagje zorgt ervoor dat het ijs zich minder snel tegen de wanden hecht. Je kunt het gemakkelijk vinden bij de drogist.
  6. Vul je vriezer. Als het goed is zijn we nu iets meer dan half uurtje verder en kan je je vriezer weer vullen met producten. Kan je je vriezer weer volstoppen met je favoriete ijs!

Als je deze stappen elke drie maanden doet zal je vriezer sneller ontdooien en kost het ook minder moeite. Zo bespaar je tijd én geld op je energie rekening!

Fotocredits
Headerfoto: Dev - Unsplash

Tekst
Käthe van der Werf

ID: 3597

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven