Huis
Tuin
Video

DIY: Prinsessen- of paardenbed

Slaapkamer
Vorige week zag je hoe Thomas een voetbalbed in elkaar knutselde. Deze week maakt hij een prinsessen- én een paardenbed. Hoe doet hij dat precies?

Er zijn in deze slaapkamer drie verschillende bedden: eentje met een voetbalthema, en een prinsessenbed, én een paardenbed. Ze hebben allemaal iets gemeen; in de basis zijn ze hetzelfde opgebouwd. Met verschillende details krijgt ieder bed z'n eigen thema. Hieronder lees je hoe je het paarden- en het prinsessenbed maakt. Mét de kleurcodes erbij van de verf die we gebruikt hebben. 

Dit heb je nodig: 

 • Handcirkelzaag
 • Multitool met een opzetstukje om te zagen
 • 1 x plaat MDF-hout 244 cm x 122 cm x 18 mm
 • 3 x douglashouten lat geschaafd 4,5 x 7 cm voor het frame
 • +/- 10 x douglashouten lat geschaafd 2 x 5 cm voor de lattenbodem; je kan ook een kant-en-klare lattenbodem kopen
 • Eventueel lijmklemmen
 • Schuurmachine
 • Lineaal 
 • Potlood
 • Boor
 • Rond freesje 
 • Schroeven
 • Zijdeglans verf 
 • Verfroller
 • Hamer
 • Voor het paardenbed alleen: 10 meter roede van 35 mm diameter. Mocht je hier een bureau onder willen maken net als wij, koop dan 1 extra MDF-plaat en 2 extra vurenhouten latten.
 • Voor het paardenbed alleen: nog een extra MDF-plaat voor de ombouw bij het voeteneind. 

Hoe je het prinsessenbed maakt 

Het frame 

Het bed wordt 130 cm hoog. We hebben 'm tegen de muur aan gemaakt. Aan de ene kant hebben we 'm tegen een kast aan gebouwd. Hoe je het frame bouwt is geheel afhankelijk van de ruimte waarin jij het bed plaatst. De vurenhouten latten maak je in ieder geval vast aan de muur, en eventueel aan een kast aan de zijkant. Aan de andere zijkant hebben wij een dikke houten balk van 7 x 7 cm en 150 cm hoog als 'onderstel' gebruikt. Schroef de frame-latten stevig vast aan de muur. Doe dat op meerdere plekken. Vergeet niet om eerst voor te boren met pluggen. Het bed is trouwens 90 cm breed, dus zolang maak je ook de onderdelen voor de lattenbodem (hoewel je ook gewoon een kant-en-klare lattenbodem kan kopen). Hierna maak je het trappetje vast aan het frame; deze zorgt ook voor extra stevigheid. Ook hier even voorboren. De totale afmetingen van het bed zijn trouwens 2 meter bij 90 cm. Voor foto's van hoe je het frame en het trappetje maakt kijk je hier, bij het voetbalbed. 

Het trappetje

Het trappetje wordt zo'n 160 cm hoog; de zijkanten laat je hoog doorlopen zodat je er in het midden in kan stappen. De breedte is 50 cm. Zaag 3 rechthoeken die als traptreden dienen, en maak aan de onderkant een halve. De gaten maak je zo: teken ze eerst af met een potlood en lineaal. Als je net als wij ronde hoeken wil, boor dan eerst de hoeken met een rond freesje. Daarna zaag je de stukken eruit met de handcirkelzaag, en voor de laatste stukjes gebruik je de multitool met een opzetstukje om te zagen. Om de handcirkelzaag trouwens mooi recht te kunnen bewegen zet Thomas een latje vast met wat lijmklemmen, waarlangs hij de zaag beweegt. Zijn alle stukken eruit? Dan moet je nog even goed schuren, zodat het trappetje geschikt is voor kinderhandjes- en voetjes. 

De ombouw

Het kasteel, de ombouw dus, die maak je uit de grote MDF-plaat. Het is één groot stuk. Deze is ongeveer 150 cm breed, en van de onder- tot de bovenkant is 'ie ongeveer een meter hoog. Ook voor het voeteneind maak je weer zo'n ombouw. Dit stuk is 90 cm breed. 

Likje verf 

Geef de onderdelen een lik verf als alles in elkaar zit. Gebruik bij iedere verf de zijdeglansversie. Hieronder zie je welke kleuren er precies zijn gebruikt. Wij hebben alle verf bij Praxis gehaald. 

Hoe je het paardenbed maakt

Het bureau 

Het paardenbed is wat groter dan de andere bedden. Dat is omdat Iefke zélf ook wat groter is dan de rest. Hoe hoog je deze hoogslaper gaat maken, is dus geheel aan jou. In dit geval heeft Thomas op 75 cm hoogte vurenhouten latten aan de muur bevestigt, waar hij een bureaublad op vastmaakt. Voor dit werkblad gebruik je de MDF-plaat, waaraan je een zijkantje maakt van hetzelfde materiaal. Zo kan je niet zien dat het werkblad 'hol' is. Schroef deze vast op de latten zodat het blad blijft liggen. 

Het frame

Het frame maak je hetzelfde als bij de andere bedden. Het bed wordt 150 cm hoog. De vurenhouten latten maak je vast aan de muur, en eventueel aan een kast aan de zijkant. Gebruik een houten balk van 7 x 7 cm als 'onderstel' als je niet aan de zijkant een muur hebt waar het frame op kan leunen. Schroef de frame-latten stevig en op meerdere plekken vast aan de muur. Vergeet niet om eerst voor te boren met pluggen. Het bed is trouwens 90 cm breed, dus zolang maak je ook de onderdelen voor de lattenbodem (hoewel je ook gewoon een kant-en-klare lattenbodem kan kopen). De totale afmetingen van het bed dit bed zijn ook 2 meter bij 90 cm.

Trappetje 

Voor het trappetje zaag je de roede in delen van 40 cm. Verf ze wit. Zaag 1 van de vurenhouten balken op 170 cm en 1 op 190 cm. Maak met een freesje gaatjes in de balken, met steeds dezelfde ruimte ertussen. Kijk uit dat je niet helemaal door de balk heengaat! Sla vervolgens de roedes met een hamer vast. Maak aan de buitenkant van de lange balk, die van 190 cm, nog 3 gaatjes bovenaan met het freesje; hier maak je straks de roedes in vast. Die klem je tussen de muur en het trappetje. Schroef nu het trappetje vast aan het frame. 

De ombouw 

Schroef de roedes van de ombouw vast. Plak nu stukjes tape op de roedes met precies dezelfde afstand ertussen. Doe dit heel secuur voor het beste resultaat. Verf nu de rode stukjes met een roller.

Likje verf 

Geef de onderdelen een lik verf als alles in elkaar zit. Gebruik bij iedere verf de zijdeglansversie. Hieronder zie je welke kleuren er precies zijn gebruikt. Wij hebben alle verf bij Praxis gehaald. 

ID: 923

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven