Huis
Tuin
Video

Breng sfeer met steenstrips!

Slaapkamer
In de slaapkamer van Evelien en Rick bewerkt klusvrouw Janina een muurtje met haar uitmuntende schilderwerk. Tegelijkertijd is Thomas binnen bezig met een ander muurtje, waarbij hij steenstrips gaat plakken. De sfeer wordt langzaam maar zeker opgebouwd!

Met steenstrips geef je een wand in huis een nieuwe stoere en stevige look. Een muur van steenstrips is de nieuwe trend. Steenstrips zijn geschikt om een accent te geven in een ruimte. Bijvoorbeeld als lambrisering, een achterwand bij een kast, een achterwandje voor de televisie of een wandje van een schouw. Steenstrips zijn tegels die je als puzzelstukken kunt aanbrengen op je wand. De meeste steenstrips hebben een grove en onregelmatige structuur waardoor je wand een echte blikvanger wordt binnen het interieur. Steenstrips zijn er in verschillende patronen, kleuren en dessins. Steenstrips zijn natuurlijk wel een duurdere oplossing dan verf of behang voor je wand – daarom is een accent vaak genoeg!

Eigenschappen
De meeste steenstrips voeg je niet. Bij het aanbrengen moet je daarom goed kijken welke stukken je het beste naast elkaar plaatst. De steenstrips zijn op basis van beton en bedoeld voor zowel gebruik binnenshuis als buitenshuis. Kleine verschillen in afmetingen en kleuren komen voort uit het handgemaakte productieproces – het geeft de gevels en wanden een natuurlijke uitstraling. Voor de verwerking moeten de steenstrips gecontroleerd worden. Het is aan te raden om steenstrips uit verschillende verpakkingen te verwerken om duidelijke kleurverschillen te minimaliseren! 

Handig om te weten!

  • Voorafgaand aan het lijmen moeten alle oppervlakten goed uitgehard te zijn – betonnen binnenwanden tenminste drie maanden en pleisterwerk tenminste vier weken. Daarnaast moet de wand een goede draagkracht hebben, een stabiele structuur voor een goede hechting en ook schoon, droog en vrij van vuil zijn;
  • Bestaande bekleding met onvoldoende hechting moet vooraf worden verwijderd;
  • De steenstrips op ondergronden van emulsie verf (verf op waterbasis), acryl gips of gipsplaten plakken is niet verstanding;
  • Als het nodig is moet je voor het lijmen de gevel/ondergrond behandelen met een geschikte primer – dit moet bij betonnen muren, baksteen, cement gips, gasbeton en Ytong-blokken;
  • De verwerkingstemperatuur van de omgeving tijdens het lijmen en binnen de volgende 48 uur mag niet lager zijn dan 5°C of hoger dan 25°C.

Hoe ga je te werk?

Van onder naar boven
Je begint met het lijmen van de steenstrips vanaf de bodem, waarbij je de eerste rij steenstrips moet ondersteunen op de ondergrond (met bijvoorbeeld een houten balk). Als er geen vlakke, horizontale ondersteuning voor de steenstrips mogelijk is moet je op ongeveer één keer de hoogte van de steenstrip boven de vloer starten met lijmen – gebruik hierbij een waterpas. Breng de lijm op de wand aan met een getande lijmkam en plak de steenstrip hier vervolgens met een drukkende en draaiende beweging op, totdat een lichte weerstand voelbaar is en er lijm tussen de voegen van de steenstrip uit komt – deze resten moeten direct worden verwijderd. Ga verder met het plaatsen van de steenstrips totdat je het hele oppervlak bedekt hebt.

Steenstrips snijden
Dan ga je verder met het opvullen van de gaten aan de twee zijden van de muur. Meet deze gaten zorgvuldig op en teken de afmetingen af op de steenstrips. De strips zijn niet geschikt om met een tegelsnijder op maat te snijden – doe dit met een haakse slijptol. Vul de muur met deze laatste stukjes op. 

Opvullen maar!
Nadat de lijm is uitgehard kun je de houten balk verwijderen. Verwerk de ontbrekende rij steenstrips en vul de ondergrond met siliconen. De beste resultaten krijg je als de steenstrips worden aangebracht zonder voegmiddel. Als je de steenstrips buiten of in een vochtige ruimte, zoals bijvoorbeeld een badkamer, toepast, moeten de strips worden geïmpregneerd met een geschikt impregneermiddel.

Weetje! Pastalijm gebruik je bij een ondergrond die vocht opneemt. Wanneer je een ondergrond hebt die geen vocht opneemt, bijvoorbeeld beton, dan gebruik je altijd een poederlijm!

ID: 100

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven