Huis
Tuin
Video

De wereld (!) is erover uit: dit is de meest ontspannende kleur

Een nieuw tintje aan je slaapkamer geven? Het kiezen van een kleur voor de muren kan erg moeilijk zijn. Wij weten raad: een onderzoek over tientallen landen over de hele wereld heeft uitgewezen wat we nou echt de meest ontspannende kleur vinden.

Enorm onderzoek

Het Britse papierbedrijf G.F. Smith hield een onderzoek naar kleuren onder 26.000 mensen verspreid over 100 verschillende landen. Dat deden ze in samenwerking met de Universiteit van Sussex. Samen vormden ze een rapport over hoe mensen over kleur denken. Uit het onderzoek kwamen de kleuren blauw en groen vaak naar voren als populaire tinten. 

Ontspannend

De grote klapper? Marineblauw. Volgens de onderzoekers kalmeert deze kleur namelijk en kan het zelfs onze hartslag verlagen. Dat komt onder andere doordat marineblauw niet te fel is, want felle tinten hangen voor veel mensen samen met opwinding. Ook wordt marineblauw geassocieerd met de oceaan en sterrenhemel. En dát doet mensen weer denken aan rust en kalmte.

Niks veranderd

In 1893 werd er op de Chicago World Fair een van ’s werelds eerste onderzoeken naar kleur gedaan, en ook daar zeiden veel respondenten dat de kleur blauw hun favoriet was. Door de jaren heen is er dus eigenlijk niks veranderd.

Verven

De (slaap)kamer verven in marineblauw? Let op bij kleine ruimtes, want de donkere tint mag dan misschien wel ontspannend werken, de kleur verkleint ook de ruimte. Overweeg om bijvoorbeeld één van de muren te schilderen, of geef je meubilair een nieuw tintje.  

Bekijk ook:

Fotocredits:
Headerfoto: Free-photos - Pixabay
Artikelfoto: Restoringlansdowne - Instagram

Bron: Mindbodygreen

Christa Koeyvoets
ID: 8555

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven