Huis
Tuin
Video
Slaapkamer

Een kast van een huis!

In een peuterkamer moet natuurlijk genoeg ruimte zijn voor speelgoed, maar – hoe klein ze dan ook zijn – de kleertjes moeten natuurlijk ook ergens worden opgehangen. Daarom maakt Thomas voor de kleine Julot een speelse kast in de vorm van een huis!

Wat heb je nodig?

  • 2x Plaat populieren multiplex (244cmx122cmx18mm)
  • 1x Plaat populieren multiplex (244cmx122cmx12mm)
  • Cirkelzaag
  • Schroeftol
  • Bovenfrees
  • Houtlijm
  • Tape
  • Stoelhoekjes
  • Schroeven

De kast komt er dus uit te zien als een huisje en bestaat in principe gewoon uit een achterkant, twee zijkanten, een aantal plankjes en een dakje. Vanaf de grond tot aan de nok wordt de kast ongeveer 180cm hoog en ongeveer 40cm diep. De kast wordt 115cm breed.  

Stap 1
Begin met het op maat zagen van de twee zijkanten. Doe dit van het 18mm dikke multiplex met de cirkelzaag. Houd als hoogte 145cm en als breedte 40cm aan. Zaag uit dezelfde plaat de vier planken. Deze worden natuurlijk ook 40cm breed en 115cm lang.

Stap 2
Tijd voor de achterkant! De achterwand van de kast wordt 180cm hoog en 115cm breed en maak je van het 12mm dikke multiplex. Voor het creëren van een dakje moet er natuurlijk een punt komen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je aan beide kanten van de plaat op een hoogte van 145 cm diagonaal een streep trekken richting het midden van de bovenkant. Zaag dan het dak uit met de zaag.

Stap 3
Om de zijkanten netjes in de achterwand te kunnen laten vallen, ga je met de bovenfrees langs de randjes van je plaat. De sponning moet vanzelfsprekend 18mm worden. Geen frees in huis? Via de achterkant kun je de plaat straks ook prima vastschroeven tegen de randen van de zijkant.

Stap 4
Meet de rand van het schuine dak op en teken deze maat twee keer over op je plaat. Zaag ook hier weer twee platen uit van 40cm breed. Om de planken goed tegen elkaar aan te kunnen bevestigen, moet je de randen in verstek zagen. Dit geldt ook voor de bovenkant van de twee zijkanten.

Stap 5
Lijm de hoekjes in van de onderdelen die je in verstek hebt gezaagd, inclusief de staanders, en plak ze met tape aan elkaar vast. Zo zullen de onderdelen sneller drogen. Plaats vervolgens de achterkant tegen je bouwsel aan. Dit doe je ook weer met behulp van houtlijm.

Stap 6
Tijd voor het laatste onderdeel: de planken. Deze bevestig je met kleine stoelhoekjes. Schroef deze vast tegen de zijkanten op voor jou handige hoogtes. Planken erop, deze vastschroeven en klaar is kast!

TIP! Om ophangmogelijkheid te creëren, is een roede natuurlijk onmisbaar. Boor met een gatenboor (zo groot als de diameter van je roede) op gelijke hoogte twee gaten in de zijkanten van je kast. Kort de roede af op een leuke maat (het is best leuk als deze iets uitsteekt) en geef het een leuk kleurtje.

ID: 184

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven