Huis
Tuin
Video

Om deze reden moet je 's avonds laat niet meer op je telefoon kijken

Lig jij altijd gerust nog een half uur op je mobiel te scrollen voordat je gaat slapen? Niet doen! Dit kan namelijk de reden zijn dat je niet goed slaapt ‘s nachts.

Geen slaap

Huh, wat heeft je telefoon nou weer met je slaap te maken? Meer dan je denkt! Het licht van je telefoon zorgt er namelijk voor dat je minder melatonine aanmaakt, en dat is het stofje waar je normaal gesproken slaperig van wordt. Om precies te zijn is het het blauwe licht dat in je scherm zit wat hier voor zorgt. Wanneer het buiten licht is, zorgt het licht dat je geen melatonine aanmaakt, hierdoor word je ‘s nachts pas slaperig en niet overdag. Wanneer je in bed ligt en je hebt je telefoon voor je neus, dan komt dat licht ook binnen. Hierdoor verwar je je hersenen en wordt er minder melatonine aangemaakt. Foute boel dus!

Daarnaast brengt een telefoon in bed ook stress met zich mee. Je leest nog even snel je e-mail, je checkt wanneer je die ene meeting hebt en je leest allerlei vervelende berichten online. Dit en het feit dat je hersenen geactiveerd worden door het drukken op knoppen en het typen van berichten zorgen er ook nog eens voor dat je minder snel in slaap kunt komen.

Rood licht

Er is wel een oplossing voor het blauwe licht van je telefoon. Android en Apple hebben beide de optie om het blauwe licht van je mobiel te switchen voor rood licht. Dit licht is beter voor je als je wilt gaan slapen. Dit helpt natuurlijk een klein beetje, maar dat haalt niet weg dat je mobiel nog steeds niet goed is voor je nachtrust.

Weg ermee

We snappen dat je je telefoon nu niet écht weg gaat gooien. Wij zouden ook niet meer kunnen zonder dat handige ding, maar het is wel slim om hem buiten je slaapkamer te houden. Schaf een aparte wekker aan en leg je telefoon voortaan in een andere kamer wanneer je gaat slapen. Zo kan je ook niet in de verleiding komen om toch stiekem nog even je telefoon te checken. Dat geldt overigens ook voor je tv, die kun je ook beter uitlaten voordat je gaat slapen.

Een slechte slaper?

Slaap je ook zonder mobiel nog slecht? Probeer dan deze drie tips eens uit en check of je slaapkamer voldoen aan deze eisen voor een goede nachtrust.

Fotocredits
Headerfoto: Elizabeth Lies

Tekst
Käthe van der Werf

ID: 4033

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven