Huis
Tuin
Video

Slaap je de eerste nacht in een nieuw bed altijd slecht? Hier komt dat door!

Lig jij altijd weer naar het plafond te staren als je in een ander bed ligt? Dat is niet zo gek, want daar is een hele logische verklaring voor. En nee, het ligt niet aan het matras!

Wanneer je op vakantie gaat, een nachtje in een hotel slaapt of gewoon bij iemand logeert, slaap je de eerste nacht waarschijnlijk lang niet zo lekker zoals je thuis slaapt. Je zou misschien denken dat dat aan het veel te harde of te zachte matras ligt, maar dat is dus niet per se de reden. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat je hersenen de grote boosdoeners zijn!

Nachtwakende hersenen

Je linkerhersenhelft is namelijk veel actiever dan normaal als je in een andere omgeving slaapt. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat je linkerhersenhelft op zijn hoede blijft voor mogelijk dreigend gevaar van de onbekende omgeving. Je zou kunnen zeggen dat je linkerhersenhelft als een soort nachtwaker functioneert. En de rechterhelft? Daar is geen enkel verschil te merken. En juist door dat verschil in activiteit tussen die twee hersenhelften vat je minder goed slaap.

De tweede nacht

Gelukkig is die verstoorde nachtrust van korte duur, want na één nacht onbewust nachtwaken zijn je hersenen wel gewend aan de nieuwe omgeving. Dus de tweede nacht zou je als het goed is gewoon als een roosje in slaap moeten dommelen. Tenminste… als dat matras een beetje lekker ligt natuurlijk!

Of je draagt gewoon sokken in bed

Ja, dat lees je goed. Als je sokken in bed draagt val je dus beter in slaap

Fotocredits
Headerfoto: Kinga Cichewicz - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: HLN.be

ID: 4013

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven