Huis
Tuin
Video

Last van een winterdip? Dit kun je eraan doen

Als de dagen korter worden en het minder lang licht is, kun je last krijgen van een winterdip. Om te voorkomen dat je de hele dag in bed wil blijven liggen, hebben wij een aantal tips voor je.

1. Sta vroeg op

Als je last hebt van de winterblues  zal dit advies wel het laatste zijn wat je wil horen: maar het is wel degelijk goed voor je om vroeg op te staan. Een winterdepressie heeft namelijk van alles te maken met je biologische klok, volgens chronobioloog Judith Haffmans. "Als die in de war raakt, raken alle ritmes in je lichaam uit balans."

Een vast ritme is dus erg belangrijk. Ben je vroeg in de ochtend nog moe? Ga dan iets eerder naar bed: dit is beter voor je dan uitslapen!

2. Ga elke dag naar buiten

De frisse lucht zal je goed doen, dus loop eens vaker een rondje. Niet alleen kom je zo nog een beetje in contact met licht, ook zorgt het voor extra energie en beweging. 

3. Lichttherapie

Een winterdip ontstaat vaak door het gebrek aan licht. De dagen worden korter en je zit veel binnen. Om er voor te zorgen dat je lichaam toch genoeg vitamine D aanmaakt, kun je kiezen voor lichttherapie. Er zijn verschillende soorten lampen die je op je nachtkastje kunt zetten en die je met natuurlijk licht laten ontwaken.

4. Eet gezond

Als je lekker onder een dekentje op de bank zit, zul je eerder snakken naar een reep chocolade dan een kiwi - maar wist je dat ongezonde producten en snelle koolhydraten op de lange termijn zorgen voor een vermoeid en somber gevoel? Probeer daarom zo gezond mogelijk te eten. Langzame koolhydraten zoals groenten en zilvervliesrijst zijn beter voor je en zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent.

Fotocredits
Headerfoto: Annie Spratt - Unsplash

Tekst
Lotte Wullems

ID: 3618

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven