Huis
Tuin
Video

Zo voorkom je mijten en schimmels in je matras

Mijten en schimmels in je matras? Jakkes! Dat klinkt niet alleen heel vies, het ís ook zeker niet fris. Het is helaas heel lastig om zomaar af te komen van de mijten en schimmels in je matras. Wist je dat er in een matras wel 2 miljoen huisstofmijten zitten?

Mijten en schimmels zijn dol op een warme, vochtige omgeving. En laat je matras nou net vaak lekker warm en vochtig zijn. Je matras is dus de perfecte plek voor mijten en schimmels, maar wij snappen ook wel dat je liever voorkomt dat het nou net op deze plek wemelt van de mijten en schimmels.

 • Begin makkelijk: Lucht je bed elke dag heel goed. Sla je dekbed open en zet ook overdag een raam open in je slaapkamer. Zo kan je matras goed drogen en luchten.
 • Was regelmatig je beddengoed en was op 60graden. Zo dood je alle bacteriën en mijten. Doe dit elke week en vergeet ook niet je dekbed en kussens te wassen. Strijk je beddengoed zodat je de overgebleven stofmijten ook doodt.
 • Ga aan de slag met je stofzuiger. Het kan geen kwaad om regelmatig ook je matras even te stofzuigen.
 • Dons en veren houden veel stof vast, je kunt beter kiezen voor synthetische dekbedden en kussen. Deze zijn veel makkelijker stofvrij te houden. Kies beddengoed van natuurlijke materialen, zoals katoen. Een hypoallergeen dekbed is speciaal gemaakt zodat er helemaal geen huisstofmijt kan binnendringen.
 • Houd rekening bij het aanschaffen van een bed met het kiezen van de juiste producten. Kies een matras dat niet te veel warmte vasthoudt en goed scoort op ventilatie. Zorg daarnaast voor een goed ventilerende bedbodem. Gebruik een speciale membraanhoes om je matras heen. Deze hoes is speciaal tegen allergieën, maar vermindert ook de ontwikkeling van mijten en schimmels.

Allergisch voor mijten?

De kleine huisstofmijten kunnen een allergische reactie geven. Het opgedroogde poep van de mijt wekt deze reactie op. De allergische reactie is ’s nachts het ergs omdat de mijten dan actief zijn. Er zijn nog wat trucjes om mijten uit je slaapkamer weg te houden.

 • Neem een gladde vloer in de slaapkamer, deze houdt minder stof vast.
 • Hou je huisdieren buiten de slaapkamer. De huidschilfers en haren zijn een echte traktatie voor de huisstofmijten. 
 • Zet je kledingkast niet in je slaapkamer en hou je kleding zoveel mogelijk buiten de slaapkamer. Huisstofmijten zijn dol op textiel.
 • Laat je was niet drogen in je slaapkamer, hierdoor wordt je slaapkamer vochtiger en hier houden de mijten weer van.
 • Kies voor lamellen, luxaflex of rolgordijnen, deze houden ook minder stof vast dan stoffen gordijnen.
 • Open ’s ochtends je gordijnen. Mijten houden namelijk niet van licht.

Fotocredits
Headerfoto: Eigen Huis en Tuin

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3375

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven