Huis
Tuin
Video

Waar moet je op letten bij geluidsisolatie?

Toilet
De werkkamer in Ons Eigen Huis moet een aantal meter inleveren voor een toilet. Natuurlijk wil je als je daar aan het werk bent geen geluiden horen van iemand die aan het toiletteren is. Daarom is het van belang om de wc goed te isoleren met geluidsisolatie platen.

Het belangrijkste bij geluidsisolatie is massa. Hoe zwaarder een massa, hoe minder gevoelig het is voor trillingen. Dat is exact waaruit geluid bestaat, hele kleine trillingen. Er zijn kortweg twee soorten geluiden: luchtgeluid en contactgeluid. Luchtgeluid is geluid dat direct de lucht in trilling brengt, stemgeluid bijvoorbeeld. Contactgeluid hoor je als een vloer door stampen in trilling wordt gebracht. Daarnaast moet contact vermeden worden, want anders ontstaat er een geluidsbrug wat de isolatie opheft. Dus lijm ten alle tijden de platen en gebruik geen spijkers of schroeven.

De bekendste isolatiematerialen zijn glas- en steenwol. Deze materialen zorgen wel voor een warmte effect, maar houden amper geluid tegen. Noppenfolie is materiaal dat in principe het meeste geluid tegen houdt. Vooral bij muziekstudio’s wordt dit soort isolatiemateriaal gebruikt. Het nadeel van noppenfolie is dat het ongelooflijk duur is. Voor onze wc is dat een beetje onzin natuurlijk. Miranda maakt daarom gebruik van gekleurde isolatieplaten. Ook wel vlokkenschuim genoemd. De platen zijn enorm dik en houden veel geluid tegen. De vlokschuimplaten zijn met een scherp mes makkelijk op maat te snijden en vooral voor wanden erg geschikt. Vervolgens lijm je de vlokschuimplaten vast en als laatste gaan de gipsplaten er tegen aan.

ID: 451

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven