Huis
Tuin
Video

Afgeschermd bureau maken

Werkkamer
Het bureau voor Marieke maakt Thomas met een speciale functie. Voorheen werd het bureau namelijk nogal eens volgegooid met rommel door haar zoons wanneer zij voorbij liepen. Vanaf nu is dat verleden tijd door een mooie hoge achterwand!

Heb jij zelf nou eenzelfde soort probleem thuis of vind je het gewoonweg leuk om een bureau en een scheidingswand in één te maken? Dat kan! Volg de volgende stappen op, pak de ontwerptekening erbij en geniet van je bureautje met privacy!

Wat heb je nodig?

 • MDF platen
 • Schroefmachine
 • Klopboormachine met gatenzaag
 • Cirkelzaag
 • 3 Hollewand inbouwdozen
 • 3 Geaarde stopcontacten
 • Flexbuis
 • Houtlijm
 • Tape
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Schroeven

Hoe ga je te werk?

Achterwand
Begin met het in elkaar zetten van de achterwand van het bureau. De afmetingen hiervan zijn 250 x 150 x 10cm. Teken eerst het achterpaneel van 250 x 150cm en het voorpaneel van 230 x 150cm af op het MDF en begin met zagen - gebruik hiervoor een cirkelzaag. Nu kun je beginnen met het aftekenen en uitzagen van de zijpanelen. Hiervoor zaag je vier planken met de afmetingen 150 x 10cm. Deze gebruik je om het achterwandje extra te verstevigen. Het voor- en achterpaneel zullen in verstek gezaagd moeten worden. De vier planken zijn buiten het zicht dus die mogen zo blijven. Hierna kunnen de plankjes en het voorpaneel van de achterwand aan elkaar gelijmd worden. Met tape verstevig je het hout, zodat het goed op z'n plek blijft. Op deze manier voorkom je dat er straks schroeven zichtbaar zijn. Wacht nog even met het vastlijmen van de achterkant.

Stopcontact inbouwen
Het stopcontact voor in de achterwand maak je door een drietal aan elkaar grenzende gaten in het voorpaneel te maken. Doe dit door een klopboormachine met een gatenzaag te gebruiken. Vervolgens kun je de drie hollewand inbouwdozen aan elkaar vastmaken en in de gaten stoppen. De dozen vallen weg in de diepte van de achterwand. Bevestig een flexbuis onderaan de meest linker of rechter doos. Om deze in de achterwand te laten passen moet je in elke verticale plank een gat maken, haal vervolgens de buis er doorheen. Pak er een blauwe, bruine en gele draad bij, vorm deze zo dat ze aan elkaar blijven zitten en haal het door de buis.

Zijkant bureau en het bureaublad
Zaag nu de panelen van de zijkant van het bureau op maat - deze hebben een afmeting van 150 x 57cm en 150 x 47cm. Bevestig de tweede haaks op het voorpaneel van het achterwandje. Nu is het tijd voor het bureaublad zelf. Hiervoor heb je een paneel van 230 x 47cm nodig en één van 220 x 47cm. De diepte van de bureaupoot bestaat uit twee panelen met een afmeting van 70 x 47cm en 60 x 47cm. De zijden die niet aan de achterwand grenzen moeten wederom in verstek gezaagd worden. Je kunt de vier panelen op de achterwand schroeven.

Laatste panelen bevestigen
Nu is het tijd om de achterkant van het achterwandje te bevestigen, want je hebt het bureau nu op het voorpaneel vastgeschroefd. Ook het tweede paneel van de zijkant kun je nu haaks op het achterpaneel van de achterwand bevestigen. Nu rest alleen nog het op maat zagen van de bovenplaat en de voorplaten van het bureau. Het bovenkantje van het bureau is L-vormig, evenals één voorplaat van de voorkant. Zaag de panelen in verstek en zorg ervoor dat deze panelen precies in de open vlakken passen. Je kunt tot slot gemakkelijk een voorpaneel op de zijkant van het bureau op maat zagen en vastlijmen. Als allerlaatste schilder je het bureau in de kleur naar jouw smaak!

Stopcontacten
Wanneer het meubel staat is het tijd om de klus van de stopcontacten af te maken. De drie draden kun je simpelweg doorlussen in de stopcontacten. Wanneer je dit gedaan hebt kun je de draden weer netjes in het inbouwdoosje en de buis wegwerken. Doe dit met een draaiende beweging. Schroef de wandcontactdoos vervolgens vast. Geniet van je werkplekje!

ID: 143

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven