Huis
Tuin
Video

De 5 meestgestelde vragen over de inrichting van een werkplek

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de styling of indeling van jouw werkkamer? Of dat nu kleine aanpassingen of grootse verbouwingen zijn, onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk geeft je graag advies! Wij hebben 5 veelgestelde vragen over het stylen van een werkplek alvast voor je op een rijtje gezet.

Heb je een prangende vraag over de styling en indeling van je werkkamer? Grote kans dat ‘ie tussen de 5 meest gestelde vragen zit. Zit jouw vraag er niet tussen? Stuur ‘m dan in naar onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk en wij geven je antwoord! 

We geven in dit artikel antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe creëer ik een werkplek in een kleine ruimte?
2. Hoe zorg ik voor een rustgevende werkkamer?
3. Wat is een normale hoogte van een bureau? 
4. Hoe zorg ik voor genoeg opbergruimte? 
5. Hoe maak ik mijn werkplek functioneel en gezellig?

1. Hoe creëer ik een werkplek in een kleine ruimte?

Wanneer je een klein huis hebt, is het soms best lastig om alles een plek te geven. Helemaal als je ook nog een plekje wilt waar je rustig kunt werken. Gelukkig zijn hier wel wat oplossingen voor!

 • Onder een trap – Heb je een open trap en heeft de ruimte daaronder niet echt een functie? Juist dit kan een perfecte plek zijn om een bureau neer te zetten of een plank op maat onder te maken. 
 • Multifunctionele bureaukast – Als je geen ruimte hebt voor een bureau én een kast, waarom zou je ze dan niet combineren? Zo kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk één plank van een boekenkast wat langer maken, zodat je een klein, maar effectief bureau hebt!
 • Een simpel plankje – Een werkplek hoeft natuurlijk niet een heel groot bureau te zijn. Het kan ook gewoon een klein, simpel plankje zijn die je aan de muur bevestigt. Zo heb je toch een ruimte om te werken, maar neemt het niet veel ruimte in.  

Wil je meer voorbeelden en inspiratie om een kleine werkplek te maken? Neem dan hier even een kijkje.

2. Hoe zorg ik voor een rustgevende werkkamer?

Denk allereerst na over welke kleur je de werkkamer wilt gaan schilderen. Er zijn namelijk kleuren die rust uitstralen. Blauw bijvoorbeeld geeft een gevoel van vrijheid en ruimte. Daarnaast heeft het een kalmerend effect, dus perfect voor de ruimte waarin je moet werken.

Ook groen en bruin zijn rustgevende kleuren, omdat groen je aan de natuur doet denken en bruin een tijdloze basis is waar je heel goed kunt werken zachte, aarde tinten.  Verder is het belangrijk om altijd een opgeruimd bureau te hebben, zodat je daar niet gestrest van kan worden. Wil je tips hoe je een bureau altijd opgeruimd houdt? Die lees je hier.

3. Wat is een normale hoogte van een bureau?

Wil je zelf een bureau aan de muur hangen? Er zijn bepaalde richtlijnen die bepalen hoe hoog je bureau moet zijn. Dit verschilt natuurlijk wel per lichaamslengte: hoe langer je bent, hoe hoger je bureau moet.

Heb je een gemiddelde lengte, dan raden we je aan het bureau op zo’n 74-76 cm hoog aan de muur te bevestigen. Als je het goed wilt doen, moet je bureau ook 80 cm diep zijn, zodat je niet te dicht op je computer of laptop zit. Verder is het belangrijk dat je onderarmen in een hoek van 90 graden op je bureau kunnen rusten. 

Tip: de manier waarop je zit heeft ook te maken met de hoogte van je bureau. Als je met een rechte rug op je stoel zit, moeten je voeten bijvoorbeeld plat op de grond kunnen staan en je knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn! Ben je groot, dan komt je bureau dus automatisch hoger te hangen dan gemiddeld. Ben je klein, dan dus een heel stuk lager. 

4. Hoe zorg ik voor genoeg opbergruimte?

Er is niets vervelender dan een slordig bureau, omdat je geen opbergruimte hebt voor al die kleine spulletjes. Om dit te voorkomen geven we je 3 tips:

 • Betongaas – Dit is te koop bij een bouwmarkt en hang je met twee schroeven heel makkelijk aan de muur. Hieraan kan je kaartjes en memo’s hangen, maar je kunt ook met haakjes werken, zodat je bijvoobeeld plakband en scharen kunt ophangen. 
 • Memobord – Met een groot stuk kurk maak je makkelijk een memobord waar je notities, kaartjes en To Do lijstjes zo op kunt prikken. Wil je niets aan de muur hangen? Dan kan je ook voor een dik stuk gaan en deze tegen de muur omhoog zetten.
 • Wandorganizer – Als je heel veel kleine spulletjes en prulletjes hebt, is een wandorganizer dé perfecte oplossing. Je kan hier namelijk veel in kwijt en het ziet er ook nog eens ontzettend leuk uit!

Wil je weten hoe je deze opbergers maakt? Dat kun je hier lezen.

5. Hoe maak ik mijn werkplek functioneel en gezellig?

Het is best lastig om je werkkamer gezellig, maar ook functioneel in te richten. Om te beginnen kun je natuurlijk de muur een leuk kleurtje geven, maar dan? Daarom hebben wij 6 ideeën voor je:

 • Feng shui – Dit is een Japanse manier van indelen. Je zet je bureau in de richting van de deur en kijkt dus altijd door de deur heen als je achter je bureau zit. Dit ziet er chic uit en heeft ook nog een goede invloed op je werkprestaties.

 • Bloemen en planten – Dit is erg belangrijk op je werkplek, omdat ze voor minder stress zorgen, je creativiteit geven en je het gevoel geven dat je thuis bent. Daarnaast staat het ook gewoon heel leuk,  ook heel belangrijk!
 • Opgeruimd staat netjes – Voor een goede concentratie is rust in je werkkamer heel belangrijk. Zorg er daarom voor dat alles opgeruimd is. Het is niet alleen fijn voor jezelf, maar het maakt je werkplek direct ook een stuk gezelliger.

 • Licht - Om te voorkomen dat je snel moe wordt tijdens het werken, moet je zorgen voor genoeg licht. Dit kan bijvoorbeeld een leuke bureaulamp zijn, maar daglicht helpt ook! Zet je bureau bijvoorbeeld onder of naast het raam en bent meteen een stuk productiever. 

 • Foto’s en kunst – Als je graag meer inspiratie wilt, is het slim om wat foto’s en/of kunst in je werkkamer te hangen. Bijvoorbeeld posters van de natuur die een kalmerend effect geven.

 • Functionele accessoires – Door accessoires toe te voegen, maak je de werkplek persoonlijker en ook gezelliger. Pennenbakjes, een wandorganizer, mooie bakken om papier in op te bergen.. de keuzes zijn eindeloos.

Wil je graag meer ideeën opdoen? Kijk dan hier

Fotocredits

Headerfoto: Eigen Huis & Tuin
Foto 1: Crate and Barrel
Foto 2: muisarm.nl
Foto 3: Karwei

Alieke van Rijn
ID: 9313

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven