Huis
Tuin
Video
Woonkamer

1001 soorten raamdecoratie

In de woonkamer van deze week hangt Thomas zowel plissé- als gewone gordijnen op. Deze combinatie zorgt voor privacy én sfeer in het huis. Maar er zijn natuurlijk nog véél meer soorten raamdecoratie. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

De raamdecoratie in de Almerense woonkamer bestaat dus uit plissé- en gewone gordijnen, maar dat is natuurlijk niet het enige wat je voor de ramen kan hangen. Met raamdecoratie kun je alle kanten op. Er zijn verschillende soorten rolgordijnen, jaloezieën, vouwgordijnen en overgordijnen, waarmee je naar hartelust kunt combineren. Dat kan zowel bij kant-en-klaargordijnen als bij op maat gemaakte varianten. 

Kies je doel 

Verschillende kamers hebben verschillende raamdecoratie nodig. In de slaapkamer kies je vaak voor raamdecoratie die verduisterend werkt. In het woongedeelte heb je die verduisterende werking niet nodig, maar wil je waarschijnlijk alleen inkijk tegenhouden. Heb je tocht in huis, dan kun je kiezen voor gevoerde gordijnen. Zo kun je gordijnen laten aansluiten op jouw woning. Denk ook eens aan een combinatie van vouwgordijnen en overgordijnen. Of strakke jaloezieën om het zonlicht tegen te houden en warme soepel vallende gordijnen voor de sfeer in je huis.

Tips bij raamdecoratie

 • Gordijnen ophangen in het kozijn of tussen de muren? Deze manier van ophangen wordt ‘in de dag’ genoemd. De andere manier heet ‘op de dag’ en dat wil zeggen dat de gordijnen aan het plafond of tegen de muur zijn bevestigd en aan beide zijden iets over de muur heenvalt.
 • Meet de hoogte vanaf de bovenkant van de roede tot aan het punt waar je de onderkant van de gordijnen wenst. Let op: reken bij een model met ringen 2 cm extra voor het hoofdje. Omdat vloeren en plafonds niet altijd waterpas zijn, is het van belang om de hoogte van zowel de linker- als de rechterzijde op te meten.
 • Maak het passend. Heb je een oud huis, denk dan aan mooie vouwgordijnen met sfeer en warmte.
 • Wil je geen licht binnenlaten en de zon weren? Kies dan voor verduisterende raamdeco.

Kies je soort

Hieronder even een rijtje met verschillende soorten raamdecoratie. Alle varianten zijn exact op maat te bestellen (tenzij je een kant-en-klaar-versie kiest) en zijn makkelijk om te monteren in of op het kozijn en aan het plafond. Op het plaatje hierboven kan je de verschillen tussen de soorten zien. 

 • Horizontale aluminium jaloezieën - De horizontale jaloezieën zijn gemaakt van onderhoudsvriendelijk aluminium. Ze zijn makkelijk te bedienen en zijn leverbaar in diverse lamelbreedtes. De lichtinval is optimaal te regelen.
 • Horizontale houten jaloezieën - Houten jaloezieën hebben een warme en sfeervolle uitstraling. Ze zijn makkelijk te bedienen en ze zijn er in verschillende breedtes en in diverse kleuren. De koof aan de bovenzijde is van hetzelfde hout gemaakt als de lamellen.
 • Verticale kunststof lamellen en verticale stoffen lamellen - Met lamellen kun je spelen met het licht. Licht-inval en doorkijk regel je zelf. Verticale lamellen zijn universeel, tijdloos en overal te gebruiken. Ze zijn bij uitstek geschikt voor grote ramen. De kunststof lamellen zijn makkelijk te reinigen en geschikt voor vochtige ruimtes.
 • Rolgordijnen - Rolgordijnen zijn vrijwel overal toepasbaar. Er is een rolgordijn voor ieder interieur. Ze geven sfeer, nemen weinig plaats in en zijn daarnaast heel functioneel. Bovendien zijn ze gemakkelijk te monteren en te bedienen. Decoratieve (schulp)randen en speciale afwerkingen zijn als optie te bestellen.
 • Rolgordijnen voor draai- kiepramen - Ook voor draai- kiepramen zijn er passende rolgordijnen. Deze sluiten naadloos aan op het kozijn, waardoor het raam gemakkelijk te openen en te sluiten is. Dit product heeft een cassettesysteem met geleiders dat op het kozijn wordt geplakt. 
 • Rolgordijnen voor dakramen - Er is ook een uitgebreid assortiment rolgordijnen speciaal voor dakramen verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en dessins, lichtdoorlatend of verduisterend. Deze rolgordijnen zijn geschikt voor dakramen van drie verschillende merken. Gemakkelijk te monteren en handig in het gebruik. Dit product kan alleen met een serienummer van de dakraamfabrikant besteld worden.
 • Roljaloezieën - De sterke punten van rolgordijnen én jaloezieën komen samen in dit product. Door brede horizontale vlakverdeling heeft deze raamdecoratie een eigentijdse uitstraling. Lichtinval en doorkijk zijn prima te regelen. Roljaloezieën worden stijlvol voorzien van een aluminium cassette.
 • Roljaloezieën voor draai- kiepramen - Voor draai- kiepramen zijn speciale roljaloezieën beschikbaar. Deze worden op het kozijn geplaatst, waardoor het raam gemakkelijk te openen en te sluiten is. Het is een handige en decoratieve oplossing om inkijk te voorkomen en het licht te filteren.
 • Paneelgordijnen - Paneelgordijnen hebben een moderne en stijlvolle uitstraling. De brede panelen geven rust, filteren het licht en zorgen voor privacy. Paneelgordijnen zijn bij uitstek geschikt voor grote en/of hoge ramen. In grote ruimtes dragen paneelgordijnen bij aan de verbetering van de akoestiek. Paneelgordijnen zijn ook prima te gebruiken als roomdivider. 
 • Vouwgordijnen - Vouwgordijnen zijn er in verschillende kleuren en stoffen. Het soepele ophaalsysteem en de mooie gordijnstoffen maken van dit product een eyecatcher met een luxe uitstraling. Vouwgordijnen passen bij iedere woonstijl, van klassiek tot modern. De bediening is eenvoudig door het kettingsysteem. 
 • Plisségordijnen - Plisségordijnen worden gemaakt van geplooide decoratieve en functionele stoffen, die een prachtig lichteffect geven. Afhankelijk van stofkeuze kun je zorgen voor optimale zonwering, privacy en doorkijk. De gordijnen nemen weinig ruimte in als ze opgetrokken zijn. Dubbelplisségordijnen werken isolerend in zomer en winter.
 • Plooigordijnen - Plooien zorgen ervoor dat een gordijn mooi valt. Afhankelijk van de soort stof en van wat je mooi vindt, kan je kiezen voor een enkele of een dubbele plooi. Bij een dubbele plooi valt het gordijn mooier en geeft het een rijkere uitstraling. Plooigordijnen worden voorzien van verstelbare haken. Je kan plooigordijnen ophangen aan een rail met haakjes, maar ook met losse ringen. 
 • Ringgordijnen - Gordijnen met ringen hebben een luxe uitstraling. Je kiest uit 4 verschillende kleuren ringen. De ringen hebben een diameter van 40 mm. Het aantal ringen in een gordijn is altijd een even aantal. Bij een stofbreedte van 140 cm worden 10 ringen ingeslagen. Praxis bestelt het juiste aantal halve of hele banen voor de bestelde breedte, en ook de hoogte wordt op maat gemaakt.
 • Vouwgordijnen - Op de stoffen is aangegeven of een stof ook geschikt is om als vouwgordijn te gebruiken. Zo kan, desgewenst, een combinatie gemaakt worden van vouwgordijnen en gordijnen. De vouwgordijnen worden voorzien van transparante UV-bestendige kunststof baleinen (aan de voor- of achterkant) en gemonteerd op een hoogwaardig aluminium systeem voorzien van een duurzaam kettingsysteem. Uni-achtige stoffen worden geconfectioneerd met ingestikte tunnels. Stoffen met patronen worden voorzien van transparante nylonbandjes. Dat wordt gedaan om te voorkomen dat iets van het patroon mist. Het vouwgordijn bedien je met een eenvoudig kettingsysteem.

 

ID: 1040

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven