Huis
Tuin
Video

3 redenen om te kiezen voor een houtkachel of open haard in je interieur

Een houtkachel of open haard in huis is ultiem geluk. Niet alleen omdat het zo lekker warm is, maar ook omdat het een heerlijke sfeer met zich meebrengt. Nog niet overgehaald? We noemen 3 redenen waarom een houtkachel of open haard ideaal is.

1. Energiebesparend

Kachels zijn niet alleen sfeermakers, het zijn ook nog eens heerlijke warmtebronnen, zowel qua sfeer als temperatuur. Je warmt je huis in no time op met slechts wat houtblokken en vuur. Hartstikke energiezuinig dus. De aanschaf is misschien een behoorlijke investering, maar deze kosten haal je er al snel weer uit als je ziet wat je aan stookkosten bespaart. Let wel op, houtkachels zijn helaas wel erg slecht voor het milieu door de uitstoot van fijnstof,. Dus stook als het even kan met mate (maar geniet natuurlijk wel met volle teugen). 

Tip voor een warme slaapkamer
De overgang van een warme woonkamer naar een ijskoude slaapkamer is natuurlijk niet echt fijn. Wil je dat je slaapkamer ook profiteert van de houtkachel? Laat dan vooral de gang-, trap- en slaapkamerdeuren open zodat ook je slaapkamer (en ook de rest van de bovenverdieping) lekker aangenaam is wanneer je in je bed kruipt. Warmte stijgt nou eenmaal, dus dan kan het beter naar de bovenverdieping stijgen dan dat het alleen maar in de woonkamer blijft hangen. 

Foto: Nathan Dumlao - Unsplash

2. Leuker dan tv kijken
Heb je zin om lekker op de bank te ploffen en heerlijk voor je uit te staren, maar heb je even geen behoefte aan onnozele programma’s of juist moeilijke films? Laat die tv dan even uit (behalve op zondagavond om 18:05 uur natuurlijk) en zet de kachel aan. Het klinkt misschien saai, maar vuur is namelijk heerlijk om naar te kijken, en je gedachten de vrije loop te laten of om juist even aan helemaal niets te denken. Net als dat het in de zomer heerlijk is om bij een kampvuurtje te zitten, is het in het najaar ook fijn om bij het ‘binnen kampvuurtje’ te zitten. Pak er desnoods een zak marshmallows bij!

3. Sfeervol
Maar eigenlijk vinden we dit misschien nog wel de allerbelangrijkste reden. Kaarsjes staan natuurlijk al synoniem aan gezelligheid. Maar steek je de openhaard of houtkachel aan, dan heb je pas écht instant knussigheid in huis. Het zorgt voor een warme sfeer, niet alleen qua temperatuur, maar ook qua sfeerbeeld door de warmoranje gloed waar je huis mee vervuld wordt.

 

Maar ook wanneer de kachel uit staat is een houtkachel erg sfeervol. Vooral wanneer je er een mooie mand met houtblokken en een mooie stoel en plaid bij legt.

 

Headerfoto: Michael Shannon - Unsplash
Tekst: Marjolein Sintenie

ID: 3002

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven