Huis
Tuin
Video

5 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over de kerstboom

Traditiegetrouw halen we elk jaar in december weer een kerstboom in huis. Gewoon, omdat dat bij de feestdagen hoort. Maar zo gewoon is die boom niet. Wedden dat jij deze 5 dingen over de kerstboom nog niet wist?!

1. De kerk was er fel op tegen

Hoewel Kerstmis een christelijk feest is moest de kerk vroeger niks van de kerstboom hebben. Ze vonden het heidense symbolen die niets met Kerstmis (de geboorte van Jezus Christus dus) te maken hadden. Een preker genaamd Johann Conrad Dannhauer van de Cathedral in Straatsburg bekritiseerde de bomen in 1647 al. Hij vond het maar belachelijk dat er meer aandacht leek te zijn voor de bomen dan voor het woord van God. Daarnaast noemde een gouverneur genaamd William Bradford het zelfs ‘heidense spot’. Maar dit haalde niks uit en de traditie bleef populair onder de burgers. Uiteindelijk namen zelfs de kerkleiders de kerstbomen op in hun christelijke viering.  

2. Het eerste verkooppunt van kerstbomen ontstond in 1851

In 1851 ontstond het eerste officiële verkooppunt voor kerstbomen. Mensen wilden toen namelijk wel graag een kerstboom in huis, maar ze vonden het een behoorlijke klus om zo’n boom in het bos te vinden, om te kappen en mee naar huis te slepen. Een zekere slimme ondernemer zag hier wel brood in en opende in New York City’s Washington Market het allereerste kerstbomenverkooppunt ter wereld, met bomen uit de Catshill Mountains. Dit bleek een groot succes, want de bomen waren in no time uitverkocht. En… in de jaren daarna popten de verkooppunten voor kerstbomen als paddenstoelen uit de grond! 

3. Er is een tijd geweest dat de kerstboom werd opgehangen

Wij hebben je om deze reden al eens een tip gegeven om je kerstboom op te hangen in plaats van neer te zetten. Maar dit is niet zomaar een tip die we zelf hebben bedacht, want dit gebruik stamt al uit de 17de en 18de eeuw. In die tijd werd voornamelijk in het zuidwesten van Duitsland bij de lagere klassen een kleine kerstboom aan het plafond opgehangen. Dit stond volgens hen niet alleen mooi, ook was het erg praktisch omdat kleine kinderen zo niets uit de boom konden plukken.

Ook werd bij sommige families de boom ondersteboven aan het plafond gehangen. Volgens hen zouden er magische krachten door de wortels terug op aarde komen wanneer de wortels van de boom naar de hemel wezen.

4. Vroeger waren de kerstbomen levensgevaarlijk

Vroeger bracht het een behoorlijk risico met zich mee als je een kerstboom in huis haalde. Toen was het namelijk gebruikelijk om kaarsjes in de bomen te hangen omdat er natuurlijk nog geen veilige lichtjes bestonden. Het kwam dan ook best vaak voor dat huizen afbranden omdat de kaarsjes in contact kwamen met de (droge) dennennaalden.

Tegenwoordig zijn de lichtjes gelukkig een stuk veiliger. Maar let op: brandgevaar is nooit helemaal uitgesloten, dus doe de kerstlampjes altijd uit als je de deur uit gaat!

5. Cadeautjes IN de boom in plaats van eronder

Waar wij de cadeautjes al jaren onder de boom leggen, was het vroeger gebruikelijk om cadeautjes IN de boom te hangen. Denk hierbij vooral aan lekkernijen zoals fruit, snoep en cakejes. Dit was voor kinderen natuurlijk een feest, want die konden heerlijk uit de boom snoepen. Tenminste, als de boom niet aan het plafond hing!

Ons favoriete cadeautje IN de boom? Deze!

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Fotocredits
Headerfoto: Pixabay

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Mental Floss

ID: 3880

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven