Huis
Tuin
Video

5 vragen aan: fotograaf Brenda de Vries

Het begon met een toevalstreffer in de Gouden Gids en een simpele 'klik-klak-camera'. Inmiddels heeft fotograaf Brenda de Vries grote namen voor haar lens gehad staan zoals Humberto Tan en onze eigen topdesigners. Haar sprekende foto's spatten van het scherm af. "Ik hou ervan als mijn werk een beetje pit heeft."

Hoe is jouw liefde voor fotografie opgebloeid?

"Dat is een grappig verhaal. Ik had namelijk technische confectiekunde gestudeerd aan het AMFI en ik zocht iets wat creatiever was. Ik heb toen de Gouden Gids - want die was er in die tijd nog - erbij gepakt en ben eigenlijk gewoon gaan zoeken. Zo kwam ik op een cursus fotografie terecht. Dat lijkt me wel wat, dacht ik. Ik had destijds een simpele 'klik-klak-camera' en wist totaal niet wat ik moest doen of hoe het werkte. Maar toen ik begon vond ik het meteen geweldig. Daarna ben ik naar de Fotoacademie gegaan en zo is het balletje gaan rollen."

Foto: Marloes Bloemendaal

 

Waaraan herken je een 'echte Brenda'?

"Ik probeer de kern weer te geven in mijn werk. Iets wat groots is, zo simplistisch mogelijk te maken. Daarnaast werk ik graag met contrasten en spetterende kleuren. Ik hou ervan als het een beetje pit heeft. Bovendien is het altijd echt een teameffort. Ik heb een vast team van visagisten en stylisten om me heen waar ik graag mee spar en dingen mee uitprobeer."

Hoe heb je die eigen stijl ontwikkeld?

"Vooral door het te doen. Daarom stel ik mezelf ook de eis om minstens één tot twee keer per jaar vrij werk te maken. Momenteel ben ik bezig met het portretteren van een modeduo en hun nieuwe lijn."

Hoe zou jij fotokunst een plekje geven in een interieur?

"Persoonlijk werk ik graag met contrasten. Als je een zwart-wit of een grijs interieur hebt, kies dan juist voor een foto met felle kleuren. Deze tinten kun je dat terug laten komen in kussens en andere accessoires. Heb je juist al een kleurrijk interieur? Ga dan voor een zwart-wit print. Op bijvoorbeeld een groene muur - want dat is hip nu - zal zo'n print er echt afknallen."

Foto: Saskia Kerkhof

 

Wat zijn jouw tips voor een goede foto?

"Houd het beeld zo simpel mogelijk en speel met de positie van het hoofdonderwerp. Een persoon hoeft heus niet altijd maar in het midden te staan, dat mag best een beetje naar rechts of links. Als je een foto van een landschap maakt, zet de horizon dan ook eens op tweederde van het beeld. Dat maakt het een stuk spannender. En voor wie vaak fotografeert met zijn of haar telefoon: ga eens wat dichter op het object staan. Een telefoon heeft een groothoeklens, waardoor mensen altijd automatisch al ver weg staan. Wees niet bang om er dichter op te zitten. Maak het juist groter en blaas het op."

Meer werk van Brenda zien? Kijk dan hier.

Tekst: Lotte Wullems

ID: 2722

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven