Huis
Tuin
Video

7 tips om je huis makkelijk opgeruimd te houden

Ben je ook weleens jaloers op de mensen die altijd maar in staat zijn hun huis spik en span te houden? Of er nou visite komt of niet. Dat snappen we heel goed. Het lijkt misschien een behoorlijke klus om dat altijd maar bij te houden, maar in werkelijkheid valt het eigenlijk wel mee. We geven je 7 tips om je huis makkelijk opgeruimd te houden.

De mensheid is verdeeld in een aantal groepen. 1: Mensen die al-tijd een opgeruimd en netjes huis hebben. 2: Mensen die vinden dat er in een huis geleefd moet worden en dat je dat ook gerust mag zien. 3: En de groep daar tussenin: Mensen die graag willen dat het altijd netjes is, maar waar waarbij dat lang niet altijd lukt. De kleine klusjes en troepjes stapelen zich op en het opruimen wordt vaak uitgesteld. En voor die groep hebben we een aantal handige tips om je huis gemakkelijk opgeruimd te houden. 

Foto: Cox and Cox

 

1. Scheid je was direct
Wit hoort bij wit, gekleurd hoort bij bont. Maar iedereen weet dat als je even snel een wit wasje wil draaien en je ter plekke nog vlug de was moet scheiden, dat er vaak genoeg een rode sok tussen glipt. Zonde! Om nog maar te zwijgen over het aanzien van die uitpuilende wasmand wat er voor zorgt dat je sneller geneigd bent de was uit te stellen omdat je echt geen zin hebt in het sorteren van die enorme berg.

 

Om dit te voorkomen kun je maar beter gewoon twee mooie wasmanden neerzetten (eentje voor wit en eentje voor gekleurd) en elke avond je gedragen kledingstukken direct in de juiste mand te gooien. Zo ben je dus nooit meer een half uur kwijt aan het scheiden van je was en kun je de hele inhoud van de mand zo in de machine mikken!

Foto: Lundin 

 

2. Opruimen tijdens het koken
Lijkt het alsof de keuken is ontploft als je hebt gekookt? Grote kans dat je na afloop nog langer bezig bent met opruimen dan dat je over het opeten hebt gedaan. De oplossing is simpel: ruim al op tijdens het koken. Heb je die snijplank en dat mes niet meer nodig? Zet het dan gelijk in de vaatwasser of in de wasbak. Moet je pannetje even 10 minuutjes pruttelen? Dat is hét moment om alles weg te werken wat je niet meer gebruikt. Zo hoef je na het eten alleen nog maar de tafel af te ruimen en kun je direct op de bank ploffen!

 

 

3. Sorteer je papierwerk
Heb je geen vaste plek voor al je papierwerk, post en bonnetjes die bewaard moeten blijven? Grote kans dat dit allemaal op een stapeltje terecht komt op een stoel, in een mandje of in de vensterbank. Dit oogt ontzettend rommelig, en je wordt er vanbinnen ook onrustig van als je oog hier in het voorbijgaan op valt. Berg het op, uit het zicht en je huis oogt een stuk cleaner

Foto: Marias Vita Bo

 

4. Check je koelkast regelmatig
Hoe vaak controleer jij de inhoud van je koelkast en maak je ‘m schoon? Is dit maar een paar keer per jaar, dan is de kans groot dat er behoorlijk wat producten in staan die al lang niet meer houdbaar zijn. Dit zorgt niet alleen voor vieze geurtjes, maar het neemt ook onnodig veel ruimte in, waardoor ook de koelkast rommelig is. En niets zo vervelend als iets niet kunnen vinden in de koelkast omdat ‘ie overvol met producten staat die je niet meer gebruikt. 

 

Wanneer je je koelkast regelmatig even leegruimt en schoonmaakt ben je ook veel beter op de hoogte van wat er nou eigenlijk allemaal in je koelkast staat, waardoor je ook geen onnodig dubbele producten in huis haalt.

 

5. Ruim alles waar je klaar mee bent meteen op
Net als bij het koken moet je eigenlijk alles in het dagelijks leven gewoon meteen opruimen als je er klaar mee bent. Knip je kaartjes uit je nieuwe shirt? Gooi die dan meteen in de prullenbak, in plaats van dat je het even op de kast legt en denkt ‘ruim ik zo wel op’ (en vervolgens natuurlijk vergeten). Klaar met tv-kijken? Leg de afstandsbediening meteen op de plek waar je het altijd bewaart, in plaats van midden op de bank.

Foto: The Creative Exchange - Unsplash

 

6. Regelmatig poetsen
Het geheim zit ‘m in het bijhouden en meteen doen. Als je een hekel hebt aan schoonmaken ben je gauw geneigd het uit te stellen, waardoor het zich allemaal opstapelt en je er alleen maar nóg meer tegenop gaat zien. Daarom kun je het maar gewoon beter meteen doen.

 

Wat hierbij helpt is om een klein roostertje voor jezelf bij te houden. Op maandag het bed verschonen, op dinsdag de kattenbak verschonen, om de dag even stofzuigen, op zaterdagochtend dweilen, etcetera. Dit klinkt als een behoorlijk corvee-rooster, maar het zijn kleine klusjes die maar 5 tot 20 minuten van je tijd kosten. Maar als je het allemaal opstapelt, tja… dan ben je er wel een hele dag aan kwijt. En wij weten wel leukere dingen te bedenken op onze vrije zaterdag!

 

7. Weg met die kledingstoel
Heb jij een mooie stoel in je slaapkamer staan? Hartstikke leuk, maar grote kans dat je daar eind van de dag de kleren die je nog wel een dagje kunt dragen op gooit. En de volgende dag weer, en de dag daarop weer… Stop it! Het is niet alleen zonde dat je die mooie stoel niet meer ziet, het oogt ook nog eens heel rommelig. Daarnaast ben je opnieuw veel langer bezig met het uitzoeken van je wasgoed. De oplossing? Geen kledingstoel in je slaapkamer zetten en kiezen voor een alternatief. Wat dan? Dat lees je hier!

 

Headerfoto: The Every Girl
Tekst: Marjolein Sintenie

ID: 2833

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven