Huis
Tuin
Video

7 tips om duurzamer te wonen

Mooi wonen willen we allemaal. Maar het liefst wel zo duurzaam mogelijk. Om jou én de wereld een handje te helpen, hebben we zeven tips voor je op een rij gezet om je huis een stukje duurzamer te maken.

1 | Isoleer je huis goed

Vooral oude woningen barsten van de naden en kieren. Spouwmuren zijn vaak slecht geïsoleerd. Net als vloeren, daken en ramen. Naast het dak (warmte stijgt omhoog) en oude beglazing, zijn muren de grootste lekplekken van gestookte warmte. Het is een open deur maar: alles goed laten isoleren scheelt enorm in de stookkosten.

2 | Ga slim om met water

Waterbesparende kranen, douchekoppen en wc-doorspoelsystemen zijn de beste quick wins om water besparen. Maar er zijn ook ingrijpender oplossingen voorhanden. Zoals bijvoorbeeld een systeem waterstromen in en om het huis te scheiden. Zwart water is toiletwater, aangevuld met organisch keukenafval. Prima bruikbaar om de tuin te bemesten. Grijs water is het water dat afkomstig is uit de badkamer, bruikbaar om warmte uit terug te winnen. En blauw water is het regenwater dat opgevangen wordt van het dak. Een goed alternatief voor drinkwater, want lekker zacht.


Meer tips? Lees dan hier hoe je nog meer kunt beparen op water.

3 | Groen in huis

Planten in huis produceren schone lucht die nodig is om de schadelijke stoffen die vloerbedekking, meubels en koken veroorzaken te neutraliseren. Zeker in tijden waarin onze huizen steeds beter geïsoleerd worden, dragen groene planten bij aan een prettig, zuurstofrijk binnenklimaat. Overigens is het een fabeltje dat planten in de slaapkamer slecht zouden zijn. Integendeel: overdag maken de planten juist een heleboel zuurstof aan en ze verhogen bovendien de vochtigheidsgraad in de slaapkamer.

4 | Afval recyclen

Bij wonen hoort ook afval produceren. Wist je bijvoorbeeld dat we twintig procent van al het voedsel dat we in Europa produceren weggooien? Reduceer het afval dat je produceert door het verminderen, hergebruiken of recyclen van producten en het gebruiken van herwonnen, tweedehands en gerecyclede producten. Wie de woning echt wil verduurzamen, denkt vast vooruit. Er komen steeds meer bouwmaterialen op de markt die cradle-to-cradle zijn, herbruikbaar of hernieuwbaar. Bijvoorbeeld: schapenwol als isolatiemateriaal tussen de muur, in plaats van kunstmatig glaswol.

5 | Gebruik LED-lampen

Wie een grote slag wil slaan in de beperking van het energieverbruik in huis, ontkomt er niet ook het verbruik zelf terug te dringen. Bijvoorbeeld met LED-lampen. Elektrische apparatuur is onder invloed van Europese wetgeving de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Zo zuinig zelfs, dat het loont om oude apparatuur te vervangen door nieuwe. Let bij de aanschaf wel op het energielabel.

6 | Wek energie op met zonnepanelen

Spreekt voor zich: zonnepanelen hebben tegenwoordig -als alles meezit- een gunstige terugverdientijd van zeven tot acht jaar. Veel energiebedrijven komen klanten tegemoet met allerhande hulp. Van de aanleg en installatie op het eigen dak, tot ondersteuning van collectieven die hun zonneparkje bijvoorbeeld op de daken van de naburige supermarkt willen leggen. Zoek voor de aanvraag goed uit wat er subsidie technisch zoal mogelijk is.

7 | Wonen: klein is fijn

Vooral in steden en regio’s waar de huizenprijzen door het dak gaan, worden driftig serres aangebouwd, huiskamer uitgebouwd en dakkapellen aangelegd. Toch is duurzaam wonen juist gebaat bij een zo overzichtelijk mogelijk woonoppervlak. Hoe groter de woonruimte, des te groter de ecologische voetafdruk. Door een kleinere woonruimte efficiënter in te richten kan de woning veel duurzamer bewoond worden zonder dat het woongenot er minder op wordt. En het scheelt ook nog eens de tijd die je besteed aan schoonmaak en onderhoud.

ID: 2690

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven