Huis
Tuin
Video

Planten in huis? Zo kom je van die vervelende zwarte rouwvliegjes af

Als je net zo van planten houdt als wij, heb je ze vast al eens gespot: rouwvliegjes. Dit zijn kleine, zwarte vliegjes die lijken op fruitvliegjes. Alleen vliegen ze niet rond je fruitschaal, maar bij je kamerplanten. Erg vervelend, maar gelukkig hebben wij de oplossing om je huis rouwvlieg-vrij te maken!

Wat is een rouwvliegje?

Het rouwvliegje wordt vaak verward met het fruitvliegje. Het verschil zit hem in de kleur en het seizoen dat ze actief zijn. Een fruitvliegje is bruin van kleur, en een rouwvliegje is zwart. Alleen is de kleur van zo’n vliegje natuurlijk lastig te zien als hij zo klein is en snel rondvliegt. Je kunt ze daarom ook herkennen aan de periode dat je ze aantreft. Zo zijn fruitvliegjes meestal actief in de zomer. Dus is het december en zie je kleine vliegjes? Dan heb je waarschijnlijk te maken met rouwvliegjes.

Waar komen rouwvliegjes vandaan?

Rouwvliegjes komen vooral af op vochtige aarde en rottende wortels. De vrouwtjes, die overigens maar een dag of twee leven, leggen gemiddeld 200 (!) eitjes per keer. De larven zijn gek op de natte grond en blijven hier rondhangen. Een plaag is dus al snel veroorzaakt.

De oplossing

Uiteraard wil je er het liefst gewoon zo snel mogelijk vanaf. De volgende tips helpen je hierbij:

  • Kom erachter welke plant besmet is. Zet deze vervolgens apart zodat er niet nog meer planten besmet worden.
  • Zet een bakje wijn naast de besmette plant, dit trekt de vliegjes aan. Vervolgens verdrinken de vliegjes in het drankje.
  • Zet de besmette plant in een andere pot met nieuwe (droge) aarde. Zorg ervoor dat je de plant niet gelijk water geeft zodat de vliegjes geen kans hebben terug te komen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste kun je natuurlijk voorkomen dat de beestjes zich in je geliefde plantjes nestelen. De volgende tips helpen je hierbij:

  • Geef je plantjes niet te veel water. Natuurlijk wil je dat je plantje groeit, maar te weinig water is altijd beter dan te veel.
  • Haal dode, afgevallen bladeren zo snel mogelijk weg van de plant. Deze kunnen gaan rotten, wat rouwvliegjes aantrekt.
  • Zet je plant in een pot met een gat aan de onderkant. Zo kan het overtollige water gemakkelijk wegspoelen en voorkom je wortelrot. Hoe dat precies werkt lees je hier

Toch wel last van fruitvliegjes? Zo kom je er vanaf!

Fotocredits
Headerfoto: Katya Austin - Unsplash
Foto 1: Wikimedia

Tekst
Julia van Rijn

Bron: Leuke Geit

ID: 4303

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven