Huis
Tuin
Video

Boeket rozen geven? Dit is de betekenis van de verschillende kleuren

Wil je iemand een mooie bos rozen geven? Kies dan wel de juiste kleur uit. En dan bedoelen we niet alleen welke kleur je het mooist vindt, maar ook welke kleur matcht met de boodschap die je wil geven. Zo weet je waarschijnlijk wel dat rode rozen voor liefde staan, maar heb je ook enig idee waar witte, gele, oranje en roze rozen voor staan?

Rode roos

Met een rode roos zeg je dat je van iemand houdt of dat je verliefd bent op diegene. De rode roos staat voor liefde, romantiek en respect.

Als de rode roos nog in knop is kan dit betekenen dat de liefde nog geheim moet blijven. Is de roos helemaal open dan staat dit voor een liefde die gerijpt en in volle bloei is.

Witte roos

Met een witte roos vraag je om vertrouwen. Een witte roos staat namelijk voor echte liefde en geestelijke puurheid en waardigheid ten aanzien van elkaar.

Ook worden witte rozen vaak tijdens droevige gebeurtenissen gegeven, bijvoorbeeld als iemand net een dierbare heeft verloren. Witte rozen staan namelijk voor liefde, onschuld, licht, stilte, kalmte en onschuld.

Is de witte roos nog niet volledig in bloei is dan kan dit voor een bepaalde afhankelijkheid of onderdanigheid staan.

Witte en rode roos samen

Wil je iemand vertellen dat je voor altijd samen wil zijn, dan moet je een witte en een rode roos geven, of een bos vol met witte en rode rozen. Een witte en een rode roos samen staan namelijk voor eenheid, verbondenheid en eeuwig samenzijn. Daarnaast geeft wit ook aan dat de liefde en het gevoel van samenzijn de dood zelfs overstijgt.

Roze roos

Met een roze roos vertel je iemand dat jouw hart aan hem of haar behoort. De roze roos staat voor volmaakt geluk, plezier en heimelijke liefde. Als de roos donkerroze is toon je dankbaarheid. Geef je een lichtroze roos, dan vraag je om vergiffenis.

Is de roze roos in volle bloei, dan vertel je iemand dat je volledig in elkaars daden en woorden gelooft.

roze rozen

Gele roos

Met de gele roos zeg je eigenlijk: ‘kies voor mij’. De gele roos staat namelijk voor innige vriendschap en verbondenheid

Is de roos net geopend, dan vraag je met de gele roos of je vriend(in) of geliefde nog van je houdt. Staat de roos volop in bloei, dan kan dit juist jaloezie betekenen, of zelfs verlangen dat degene aan wie je de roos geeft bij je terugkomt.

Oranje roos

Wanneer je een bos oranje rozen geeft, betekent dit dat je veel bewondering voor iemand hebt. Oranje staat namelijk voor energie, nieuwsgierigheid en fascinatie.

Blauwe roos

Je ziet ze niet veel, maar de betekenis is dan ook wel erg speciaal: goddelijke liefde en het gevoel in vervoering te zijn.

Zit de blauwe roos nog in knop, dan staat dit voor de wens samen de diepte in te gaan. Is de blauwe roos helemaal in bloei, dan kan dit staan voor een intense spirituele beleving.

Zwarte roos

Ook de zwarte roos is een bijzondere roos, zowel qua verschijning als betekenis. Met de zwarte roos zeg je eigenlijk: ‘Het is uit, het ga je goed.’ De zwarte roos staat namelijk voor een afscheid.

Zit de zwarte roos nog in knop, dan staat dit voor een definitief afscheid. Is de roos in volle bloei, dan is het afscheid minder definitief en kan het ook voor een tijdelijke pauze staan of een andere invulling van de vriendschap of relatie.

Fotocredits
Headerfoto: Emily Fletke - Unsplash
Foto 1: Yuliya Pankevich - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Kunst en Cultuur InfoNu

ID: 3396

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven