Huis
Tuin
Video

Dit betekent het als je cactus bruin en slap is. En dít kun je er aan doen!

We weten allemaal dat cactussen weinig onderhoud nodig hebben. Geef ze heel af en toe wat water en zonlicht en je hoeft er bijna niet meer naar om te kijken. En toch komt het regelmatig voor dat ze bruin en slap worden. Hoe dan?!

Cactussen en vetplanten mogen dan wel ontzettend sterke planten zijn die maar weinig verzorging nodig hebben, toch worden ze ook zeer regelmatig bruin, slap en ingezakt. De grote boosdoener? Schimmel!

We leggen je uit hoe je je prikkelbare plantenvriend hier weer vanaf helpt en hoe je het voorkomt:

Zuurstof happen in de buitenlucht

Is je cactus bruin geworden en ingezakt? Dan kun je ‘m het beste gelijk even een paar dagen buiten zetten, in de tuin of op het balkon. Ze hebben namelijk hoognodig frisse zuurstof nodig. Maar let op, doe dit alleen in de zomer, als het lekker warm is buiten. De woestijnplanten zijn nou eenmaal warme temperaturen gewend. Zet je ze wel buiten in de kou, dan is de kans groot dat 'ie alsnog doodgaat. 

Ook belangrijk: zet de plant op een droge plaats, het liefst onder een afdakje. Mocht het dan gaan regenen, dan staat de cactus in ieder geval nog droog.

Een verfrissende douchebeurt

Heeft je cactus last van wolluis of schimmels, dan kun je dit verhelpen door de cactus onder een krachtige waterstraal af te spoelen. Maar let hierbij wel goed op dat je de cactus zelf niet beschadigt en dat de aarde niet te vochtig wordt. Anders krijg je alsnog nieuwe schimmels in de aarde. 

Grond verversen

Schimmels ontstaan vaak als je de plant te veel water hebt gegeven. Zit deze schimmel voornamelijk in de aarde, dan kun je de aarde het beste van de cactus afschudden en de plant in nieuwe potgrond zetten. De kans is groot dat ‘ie er zo weer bovenop komt!

Extra tip: het tuincentrum verkoopt ook bestrijdingsmiddelen én plantenvoeding speciaal voor de cactus. Ook dit wil ze nog wel eens een extra steuntje in de rug geven.

Marjolein Sintenie
ID: 8496

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven