Huis
Tuin
Video

De 3 grootste fouten bij het kiezen van een open haard of houtkachel

De wintermaanden komen eraan en er is niks fijner dan ’s avonds voor de haard kruipen. Een haard geeft enorm veel gezelligheid en sfeer in huis, maar voordat je deze kiest moet je rekening houden met de volgende dingen.

Indeling van je ruimte

Een haard wil je eigenlijk midden in de ruimte zodat je er ’s avonds gezellig omheen kunt zitten. Hou wel rekening met de indeling van de ruimte. Als je kiest om de haard in het midden te zetten, waar zet je dan de tv? En hoe groot kan de haard eigenlijk zijn? Het materiaal moet natuurlijk aansluiten bij de inrichting van je interieur. Iets wat daarnaast ook snel vergeten wordt is de afstand van de meubelen met betrekking tot de haard. Zorg ervoor dat alle vloerkleden, accessoires en meubels minimaal 80cm afstand hebben van de haard. Kies daarnaast ook een systeem dat bij jouw past. Je hebt tegenwoordig veel verschillende soorten haarden; van hout tot gas.

Isoleren

Een haard installeren is al een heel karwei, maar als je dan toch bezig bent. Zorg voor een goede isolatie van het haardsysteem. Hiermee wordt de geluidsisolatie bedoeld. Een kachelpijp is eigenlijk een soort klankkast. De kachelpijp verzamelt alle geluiden van buiten en vergroot deze naar binnen. Woon je vlakbij een kerk? Dan lijkt het met een kachelpijp alsof je in de kerk staat als de klokken gaan luiden.

Veiligheid

De veiligheid van haard is heel belangrijk. Heb je niet zoveel verstand van het installeren van een haard? Doe dit dan vooral niet zelf. Zorg ervoor dat de haard altijd van te voren wordt nagekeken en dat deze goed wordt schoongeveegd. Een haard kan ook nog eens lekken. Iets wat jij niet ziet, maar wat wel heel gevaarlijk is. Laat je haard elk jaar nakijken op veiligheid, verstoppingen en scheuren.

Fotobronnen

Headerfoto: Renate Solhaug - Unsplash

ID: 2628

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven