Huis
Tuin
Video

Dit is het geheim van een perfect knapperend haardvuurtje

Een houtkachel in je woonkamer kan voor heel veel sfeer zorgen, althans als ‘ie mooi brandt. Een haardvuurtje is perfect wanneer de vlammen goed zijn en je af en toe van dat heerlijke geknisper hoort van het hout.

Hout

Het juiste hout is al heel belangrijk. Zorg ervoor dat je brandhout echt goed droog is. Wanneer je heel droog hout hebt krijg je een fijne knisper in je haardvuur. Je kunt testen of je hout droog genoeg is, door twee blokken tegen elkaar aan te tikken. Als het brandhout dan een helder geluid geeft betekent dit dat het hout droog genoeg is om te gebruiken in de kachel.

Zuurstof

Een perfect haardvuurtje heeft voldoende zuurstof nodig. Zorg er voor dat je bij het aansteken van de kachel het deurtje niet meteen dicht doet, dan gaat het vuur meteen uit. Kieren in ramen en deuren in je huis en in de kachel zorgen ervoor dat er altijd genoeg zuurstof bij het vuur kan komen. Heb je de kachel aan in huis? Zet dan altijd ook het ventilatierooster open.

Asla

Een volle asla onder je kachel kan er ook voor zorgen dat je kachel niet optimaal kan functioneren. Leeg de lade dan ook regelmatig. In de stookruimte zelf kun je de as laten liggen, hierdoor brandt de kachel een stuk fijner.  

Je kunt de as uit de lade heel goed gebruiken voor op je composthoop. As bevat namelijk veel kalium en dat is goed voor de bloei van planten.  

Fotocredits
Headerfoto: Nathan Dumlao - Unsplash

Tekst
Annemiek Lenting

ID: 3243

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven