Huis
Tuin
Video

De do’s & don’ts bij het ophangen van een schilderij

Heb je een mooi kunstwerk of een mooie lijst op de kop getikt en wil je hem direct gaan ophangen? Rustig aan! Begin niet zomaar met boren. Deze do's & don’ts bij een schilderij ophangen vertellen je namelijk wat je het beste wel, en het beste niet kunt doen.

Kunst, posters en foto’s zijn natuurlijk persoonlijk en iedereen vindt wat anders mooi. Je moet de lijsten ook vooral zo ophangen zoals jij dat mooi vindt. Deze do's en don’ts zijn handige richtlijnen en tips zodat jouw lijsten zo mooi mogelijk ogen.

Don't: zomaar een gat in de muur boren

Ga je een schilderij ophangen? Begin dan niet door zomaar ergens een gat te boren. Zo heb je al snel dat het schilderij niet goed hangt. Je wilt hem eigenlijk toch wat meer naar rechts, of hij hangt veel te laag. En dan zit je met een gat in de muur, ook niet fijn.

Do: Uitproberen en nadenken

Met een simpele berekening weet je precies hoe hoog je de lijst moet hangen. Zo is ‘ie het fijnst om naar de kijken. Hoe je die berekening gebruikt? We vertellen het je hier. Het is ook slim om eerst uit te proberen hoe je schilderij gaat hangen. Dit kun je heel makkelijk doen met een stuk papier of krant. Knip een stuk papier in de grootte van de lijst en plak hem op de muur. Wil je hem wat meer naar links, of is deze plek niet zo mooi? Zo kun je dat al zien voordat je een gat boort in de muur.

hoogte van het opgehangen schilderij
hoogte van het opgehangen schilderij

Don't: twee lijsten ver van elkaar hangen

Wil je graag twee schilderijen ophangen? Hang ze dan niet te ver uit elkaar. Als je dit niet doet voelt het raar en lijkt het net alsof ze niet bij elkaar horen. Het lijkt dan een beetje een zooitje.

Do: twee schilderijen behandelen als één

Behandel twee schilderijen liever als één. Hang de schilderijen maar een paar centimeter van elkaar. Zo heb je het speelse effect van meerdere schilderijen, maar het voelt wel als één. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld drie of vier lijsten bij elkaar wilt hangen. Zo blijven je schilderijen een geheel en geen zooitje.

twee schilderijen naast elkaar
drie schilderijen naast elkaar

Don't: de lijsten ver boven je meubels hangen

Als je de schilderijen ver boven je meubels hangt, houd je een ongemakkelijke, lege ruimte over. Het voelt dan ook net alsof het kunstwerk maar ergens opgehangen is en dat het geen onderdeel is van het interieur.

Do: een goede hoogte en grootte

Om het kunstwerk een onderdeel te maken van het interieur moet je goed letten op de grootte van de lijst. Een goede richtlijn is om de lijst zo’n 10 á 15 centimeter boven het meubel te hangen. Het is erg mooi als het schilderij ongeveer even breed is al ⅔ van het meubel. Ook als je twee of meerdere lijsten ophangt moeten die van ⅔ van het meubel in beslag nemen.

schilderij boven een kastje

Don't: een gallery wall maken door zomaar ergens schilderijen op te hangen

Begin nooit zomaar met schilderijen ophangen. Zo krijg je niet het effect wat je wilt en ziet het eruit als een zooitje. Als je dit doet kom je er later pas achter als prints niet bij elkaar passen, en dan kun je he-le-maal opnieuw beginnen.

Do: de gallerywall goed uitdenken en uitproberen

Denk goed na welke prints je naast welke prints wilt hebben. Het is handig om de gallery wall na te maken op de vloer. Leg de lijsten naast elkaar hoe jij denkt dat het mooi is. Als je iets niet mooi vindt kan je het gelijk omwisselen. Plak daarna ook papieren vormen van de lijsten op de muur om te zien of het er mooi uit gaat zien op de muur. Zo weet je zeker dat je gallery wall er zo uit gaat zien zoals jij voor ogen hebt!

gallery wall
gallery wall

Zo, die hangt recht.. denk ik

Wil je zeker weten dat je schilderij recht hangt? Met deze tip hangt 'ie altijd recht!

Fotocredits
Headerfoto: New Darlings
Foto 1: Foothill Drive Project - Studio McGee
Foto 2: Vineyard Street Project - Studio McGee
Foto 3: Haddonfield Project - Studio McGee
Foto 4: Foothill Drive Project - Studio McGee
Foto 5: Foothill Drive Project - Studio McGee
Foto 6: Addison’s Wonderland
Foto 7: Lisa Dawson

Tekst
Käthe van der Werf

ID: 4192

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven