Huis
Tuin
Video

5 manieren om deze zomer duurzamer om te gaan met plastic

Plastic gebruiken wordt steeds meer een taboe. Logisch, want het materiaal is heel slecht voor het milieu. Toch lijk je er in de zomer niet aan te ontkomen: alles is verpakt in plastic. Wij hebben een aantal tips om je zomer toch duurzaam door te komen.

In de zomer neem je vaak een flesje water mee, of een ijsje in plastic. Het is misschien wel handig, maar niet heel duurzaam. Met deze tips vermijd je het gebruik van wegwerpplastic.

1. Gebruik herbruikbaar plastic

Een logische tip, maar wel een heel belangrijke: gebruik plastic dat je nog een keertje kunt gebruiken. Denk aan een herbruikbare waterfles of een broodtrommel. Zo hoef je geen plastic weg te gooien en bespaar je op den duur ook nog eens geld.

2. Kies je ijsje bewust

Veel ijsjes die je bijvoorbeeld bij een strandtent koopt, zijn verpakt in plastic. Hartstikke slecht! Kies daarom voor een ijsje dat dit niet heeft, dus schepijs in een hoorntje. Hiermee heb je na het eten geen afval meer, wel zo duurzaam.

3. Hergebruiken

Heb je per ongeluk wel wegwerpplastic gebruikt? Dan kun je dit makkelijk hergebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een boterhamzakje prima gebruiken om schelpen in te bewaren of als mini-vuilniszakje. Ook uit plastic flesjes kun je vaker dan één keer drinken.

4. Dek duurzaam af

Als je gaat barbecueën, dek je je voedsel vaak af met plasticfolie. Ook hier zijn duurzame alternatieven voor. Een bijenwasdoek is bijvoorbeeld een duurzaam én herbruikbaar alternatief dat je ook nog eens zelf kunt maken. Ook kun je je vlees natuurlijk gewoon iets langer in de koelkast laten staan. 

5. Reken af met rietjes

Plastic rietjes lijken misschien klein en niet schadelijk, maar toch zorgen ze voor veel vuil in de oceanen. Daarom kun je het beste herbruikbare rietjes gebruiken. Deze kun je makkelijk overal mee naartoe nemen en zijn daarna weer af te wassen. Er bestaan ook biologisch afbreekbaren en zelfs eetbare rietjes, en deze zijn allemaal beter dan de plastic variant.

Julia van Rijn
ID: 8670

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven