Huis
Tuin
Video

Lichten aan, en tóch duurzaam: zo houd je inbrekers buiten

‘Ramen dicht – Licht aan – Deur op slot’, zo luidt de boodschap in de reclame van de Rijksoverheid tegen woninginbraak. Je lichten aan laten, is helaas niet altijd even milieubewust en kan je daarnaast een hoge rekening opleveren.

Wij zetten op een rijtje hoe je op een duurzame manier het inbrekers niet te makkelijk maakt.

Wat led je?

Het ligt voor de hand: een handige manier om je verlichting milieubewuster te maken, is het overschakelen naar duurzame lampen. De beste optie is vrijwel altijd ledverlichting. Zowel gloeilampen als hallogeenlampen verbruiken meer energie dan dit duurzame type verlichting. Het lijkt misschien verspilling om nog werkende lampen weg te doen, maar het gebruiken van deze lampen is uiteindelijk een nog grotere verspilling. Ook tl-buizen en spaarlampen leveren een hogere rekening op. Vervang deze lampen echter pas voor ledlampen als ze kapotgaan, want het loont zich niet om ze eerder te vervangen. Vind je het een te kostbare ingreep om alle lampen meteen naar led te wisselen? Bedenk welke lampen het meest licht geven, want daar is het meest energie te besparen.

Slim

Tegenwoordig is er een superslimme manier om met lampen om te gaan: via een app op je telefoon kun je vanaf iedere plek ter wereld de lampen in en rondom je huis aan of uit zetten. Ook bestaan er systemen die kunnen gekoppeld worden aan een online spraakassistent zoals Siri. Door vanaf afstand de verlichting in je huis te bedienen, kun je de indruk wekken dat je gewoon thuis bent. Je hoeft voor slimme verlichting niet heel technisch te zijn, want bij de meeste oplossingen is de bediening heel eenvoudig: je hoeft slechts een knopje in te drukken.

Schakelen

Wil je toch een ietwat simpelere oplossing, dan kun je overwegen een of meerdere tijdklokken aan te sluiten op je verlichting. Dankzij deze tijdklok gaat de lamp vanzelf aan en uit op het gewenste moment. Let op: om een bewoonde indruk te wekken, kun je het best iedere lamp op een ander moment aanzetten. Denk aan het verschil tussen de boven- en benedenverdieping. Wanneer zet je normaal het licht op die plek aan als je thuis bent? Ook een dimmer is een milieubewuste optie. Je verbruikt dan niet alleen minder energie, maar creëert ook nog eens sfeerverlichting. In je tuin en bij de voordeur biedt een bewegingssensor uitkomst: zo zet je een inbreker letterlijk in de spotlights.

Fotocredits
Headerfoto: Sebastian Soerensen – Pexel

Bron: United Consumers 

Christa Koeyvoets
ID: 7863

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven