Huis
Tuin
Video

Een gloednieuwe woonkamer in één dag

Woonkamer
Het zal je maar overkomen. Zit je net met je bord pasta op schoot, staat er een cameraploeg voor je deur en krijg je gewoon een nieuwe woonkamer cadeau! Claudia en Freek kregen bijna een hartverzakking toen ons drietal voor hun deur in Harderwijk stond.

Een paar weken geleden hebben Froukje, Tom en Lodewijk een gezin uit Assendelft totaal verrast en blij gemaakt met een nieuwe achtertuin. Dit keer gaan Thomas, Miranda en Evelyn op een vrijdagavond in de binnenstad van Harderwijk op de bonnefooi aanbellen en iemand compleet verrassen met en nieuwe woonkamer.Na een aantal keren aanbellen hebben ze eindelijk beet: Claudia en Freek zijn de gelukkigen! Ze wonen sinds een maand in hun nieuwe huis en hebben de woonkamer met oude spullen ingericht. Ze vinden het nogal ‘een bij elkaar geraapt zooitje’ en zien het graag anders. De ideale woonkamer voor deze klus dus!  

Veel tijd is er niet, dus Thomas, Miranda en Evelyn moeten meteen aan de bak. Omdat ze maar één dag de tijd hebben, wordt de woonkamer de avond van tevoren al helemaal leeggehaald. De volgende ochtend zoeken Claudia en Freek nog de laatste spullen bij elkaar en dan worden ze uitgezwaaid door ons presentatietrio. Thomas, Miranda en Evelyn hebben maar één dag de tijd, daardoor zijn ze wel een beetje beperkt in wat wel of niet kan. Gelukkig krijgen ze hulp van styliste Marijke Schipper die op de avond van de overal de woonkamer heeft bekeken, zodat ze nog een nachtje kon broeden op leuke plannen. Haar doel is om er een kloppend geheel van te maken. Ze heeft gekozen voor een industrieel, stoer, maar ook praktisch ontwerp. De wandmeubel wordt de grote eyecatcher. 

Muren
De eerste klus wordt het schilderen van de wanden. De korte wand gaat Miranda wollig grijs wit schilderen en op de lange wand wordt een hoge lambrisering aangebracht. Door de lambrisering krijgt de woonkamer gelijk meer warmte. Het plafond en de muur hebben een grove structuur en om daartussen een strakke lijn te krijgen, kit Miranda de randen af met acrylaatkit. Om een strakke lambrisering te krijgen past Miranda op de lange wand hetzelfde trucje toe. De oppervlakte die Thomas en Miranda moeten schilderen is minstens twee keer zo groot dan bij een vlakke muur. Gelukkig hebben zij daar rekening mee gehouden en genoeg verf ingeslagen. 

Commode
De commode die in de woonkamer stond is van emotionele waarde voor Claudia. Want niet alleen zijzelf, maar ook haar moeder heeft erop gelegen. En wij zouden Eigen Huis & Tuin niet zijn als we als we het niet een nieuwe look zouden geven. Evelyn voorziet de commode van een likje verf en de lade knoppen vervangt ze door stoere grepen. Omdat de tijd dringt, is het verleidelijk om niet eerst te ontvetten en gelijk te schuren, maar dat gaat altijd ten koste van de verflaag. Voor een egaal hechtende dekking gaat Evelyn eerst alle onderdelen keurig behandelen. Als de commode af is komt hij weer op dezelfde plek te staan, maar dan in een donkere kleur voor een lichte wand waardoor het een echte eyecatcher wordt.

Wandkast van zwart steigerhout
We zouden de woonkamer van Claudia en Freek kunnen inrichten met allemaal gekochte meubels, maar een paar meubels zelf maken is natuurlijk veel leuker! Claudia en Freek zijn net zoals Thomas gek op hout, dus dit gaat hij zeker terug laten komen in de woonkamer. Voor de wand met de lambrisering maakt Thomas een wandkast van zwart steigerhout. Door te werken met zwart steigerhout krijgt de wandkast een strak maar toch robuust karakter. De steigerhouten planken worden geleverd met een breedte van 20 centimeter en dat past perfect in de plannen die Thomas heeft uitgedacht. De wandkast bestaat uit een verzameling van vakken in allerlei formaten en verschillende dieptes. Thomas gebruikt voor het schroeven een degelijke schroefmachine, maar je zou de kast ook in elkaar kunnen zetten met lijm of spijkers.

Ondertussen richt Miranda zich op het behangen van de achter panelen van de wandkast. Omdat geen van de rollen papierbehang is, is het een kwestie van inlijmen en het behang erop plakken. De verschillende dessins geven elk een eigen gevoel terwijl de kast straks zorgt voor de verbindende factor.

Stoer dienblad
Ook Marijke heeft iets bedacht wat ze met Evelyn kan maken voor op de nieuwe eettafel. Om eenheid in de woonkamer te creëren maken ze van hetzelfde zwarte steigerhout een stoer dienblad. Deze moet straks fungeren als mooi decoratiestuk waar allerlei spulletjes op gezet kunnen worden. Mocht je zelf in een creatieve bui zijn, hier lees je hoe je er zelf eentje kunt maken. 

Multifunctionele vakkenkast
Tijd om wat opbergruimte te creëren! In een kleine ruimte zoals deze woonkamer, is een roomdivider de ideale oplossing voor het creëren van intieme plekjes of opbergruimte. Een voordeel van zo’n kast is dat je hem helemaal kunt samenstellen zoals je zelf wilt. Zo zet Miranda er pootjes onder, maar je kunt er ook wieltjes onder zetten of hem direct op de grond zetten. Gecombineerd met de kast die Thomas aan het maken is, krijgen Claudia en Freek straks vollop opbergruimte in hun nieuwe woonkamer zonder dat de ruimte daardoor kleiner aanvoelt. 

Inrichten maar!
Het is door bikkelen geblazen. De zelfgemaakte meubels zijn inmiddels af, maar nu moet de boel nog ingericht worden! Het plaatje ziet er al een stuk beter uit als eenmaal de nieuwe gordijnen hangen. Stylist Marijke Schipper laat zien dat niet alles in je woonkamer even strak of klassiek hoeft te zijn. Het is juist spannend om verschillende stijlen met elkaar te combineren. Hier lees je welke meubels een plekje in de woonkamer van Claudia en Freek hebben gekregen.

Nu is het tijd voor de onthulling. Met volle zenuwen betreden Claudia en Freek hun nieuwe woonkamer. En ze zijn sprakeloos. De tweede maak-over in één dag is geslaagd! 

ID: 348

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven