Huis
Tuin
Video

De 8 meestgestelde vragen over de inrichting van je woonkamer

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de styling of indeling van jouw woonkamer? Of dat nu kleine aanpassingen of grootse verbouwingen zijn, onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk geeft je graag advies! Wij hebben de 8 meestgestelde vragen over het stylen van de woonkamer alvast voor je op een rijtje gezet.

Heb je een prangende vraag over de styling en indeling van je woonkamer? Grote kans dat ‘ie tussen de 8 meest gestelde vragen zit. Zit jouw vraag er niet tussen? Stuur ‘m dan in naar onze Eigen Huis & Tuin Helpdesk en wij geven je antwoord!

 We geven in dit artikel antwoord op de volgende vragen: 

1. Hoe kan ik mijn woonkamer groter laten lijken? 
2. Welke kleuren kies ik in mijn interieur? 
3. Hoe weet ik of ik een hoekbank of een rechte bank moet nemen? 
4. Hoe zorg ik ervoor dat mijn interieur een geheel wordt? 
5. Hoe groot moet een vloerkleed zijn in de woonkamer? 
6. Moet ik gaan voor een ronde of rechthoekige eettafel? 
7. Welke raamdecoratie past goed in mijn interieur? 
8. Hoe zorg ik voor meer opbergruimte in de woonkamer?

1. Hoe kan ik mijn woonkamer groter laten lijken?

Het allerbelangrijkste voor een optisch grotere kamer zijn de kleuren die je gebruikt. Een geheel zwarte kamer geeft een veel minder ruim gevoel dan een kamer in lichte kleuren. Ga dus bijvoorbeeld voor (gebroken) wit, lichtroze en andere natuurlijke tinten. Blijf ver weg van donkere kleuren, zoals zwart, bruin of donkergroen.  

Natuurlijk hebben we nog veel meer tips om jouw kamer groter te laten lijken. Benieuwd? Lees dan hier verder. 

2. Welke kleuren kies ik in mijn interieur?

De kleur van je interieur is superbepalend voor de sfeer in je woonkamer. Bedenk dus goed welke sfeer je wilt creëren en baseer daarop je kleurkeuze.  Houd de kleuren in de woonkamer bijvoorbeeld over het algemeen rustig, maar kies een accentkleur die je op een klein muurtje en in accessoires terug laat komen. Op deze manier houd je de woonkamer in balans en voeg je toch wat kleur toe! Het is ook superleuk om verschillende kleurcombinaties met elkaar te combineren of te mixen. Zo maak jij jouw woonkamer helemaal eigen!  

Wil je meer weten over wat bepaalde kleuren voor de sfeer doen? Klik dan hier

3. Hoe weet ik of ik een hoekbank of een rechte bank moet nemen?

Of je het best voor een hoekbank of een rechte bank moet gaan heeft vooral te maken met de grootte van jouw woonkamer. Heb je een ruime woonkamer? Dan past een hoekbank vaak supergoed in de ruimte omdat je de ruimte dan wat opvult.

In een wat kleinere woonkamer kan een hoekbank de ruimte al snel vol laten ogen en past een 2,5-zitsbank beter in het geheel.  Wil je toch je benen kwijt en heb je met een 2,5 zits te weinig ruimte? Dan kan een grote poef in de ruimte een uitkomst zijn. Daar kun je ‘s avonds je benen op kwijt en je bezoek kan er ook prima een kopje koffie op drinken. Je kunt deze makkelijk door de ruimte verplaatsen en vult minder dan een tweede bank. 

 Wil je meer tips voor het kiezen van de juiste bank? Klik dan hier.

4. Hoe zorg ik ervoor dat mijn interieur een geheel wordt?

Misschien wel de belangrijkste tip: zorg voor samenhang in het kleurgebruik. Vind je kleur spannend, ga dan bijvoorbeeld voor een donkere vloer in combinatie met lichte muren of andersom.

Tip: Het is slim om goed na te denken over de basis. Welke kant wil je op, wat vind je mooi en matcht dat ook goed? Maak bijvoorbeeld een moodboard met kleuren, vloerstaaltjes en stoffen die je mooi vindt en leg deze bij elkaar. Past het en vind je het mooi, houd je hier dan aan. Zodra je afwijkt van je gekozen kleuren verlies je al snel de eenheid in de ruimte. Vloeken bepaalde kleuren bij elkaar, dan zie je dit meteen en kun je nog andere keuzes maken!

Ook weten hoe je met meubels en accessoires een mooi geheel vormt? Kijk dan hier

5. Hoe groot moet een vloerkleed zijn in de woonkamer?

Hoe groot het vloerkleed moet zijn is voor een groot deel afhankelijk van de plek. Wil je jouw kleed alleen onder de salontafel? Dan is een kleed van 80x150cm vaak al voldoende. Heb je een supergrote woonkamer of een heerlijk ruime bank? Dan kun je ook zeker voor een lekker groot vloerkleed gaan! Leg deze dan voor een deel onder de bank en vervolgens de ruimte in, ze betrek je beide elementen bij elkaar en dat zorgt voor samenhang. 

Klik hier voor nog meer tips over het kiezen van het juiste vloerkleed!

6. Moet ik gaan voor een ronde of rechthoekige eettafel?

Welke eettafel het best in jouw woonkamer past hangt af van de grootte van de ruimte en natuurlijk van het aantal gezinsleden. Een rechthoekige eettafel neemt vaak wat meer ruimte in maar is wel superhandig voor als je met veel vrienden en familie aan tafel wilt borrelen of eten. Een ronde eettafel is weer perfect voor wat kleinere ruimtes. Een ronde tafel zorgt voor zachtheid in de ruimte. Heb je een kleine, vierkant of rechthoekige ruimte, dan oogt een ronde tafel zachter en minder druk. 

Meer weten over welke tafel het best in jouw woonkamer past? Klik dan hier.

7. Welke raamdecoratie past goed in mijn interieur?

Verschillende kamers hebben verschillende raamdecoratie nodig. In de slaapkamer kies je vaak voor raamdecoratie die verduisterend werkt, maar in het woongedeelte heb je die verduisterende werking niet nodig. Daar wil je waarschijnlijk alleen inkijk tegenhouden.

Heb je tocht in huis, dan kun je kiezen voor gevoerde gordijnen. Zo kun je gordijnen laten aansluiten op jouw woning. Denk ook eens aan een combinatie van vouwgordijnen en overgordijnen. Of strakke jaloezieën om het zonlicht tegen te houden en warme soepel vallende gordijnen voor de sfeer in je huis. Met wat aandacht en een goed plan kun je alles goed laten aansluiten bij de ruimte.

Wil je meer weten over de verschillende soorten raamdecoraties? Hier vindt je superveel leuke variaties. 

8. Hoe zorg ik voor meer opbergruimte in de woonkamer?

De beste tip voor meer opbergruimte: maak gebruik van je meubels! Denk bijvoorbeeld aan een salontafel of poef met een verborgen opbergruimte. Zie je niets van en zo heb jij weer meer ruimte! Verticaal opbergen werkt ook altijd goed, lekker de hoogte in met al die spullen! 

Meer handige tips over het opbergen van je spullen? Klik dan hier!  

Bekijk ook:

Fotocredits
Headerfoto: Eigen Huis & Tuin
Foto 1: Cox & Cox

 

Daphne van Kaam
ID: 9308

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven