Huis
Tuin
Video

Draag jij vaak gekke sokken? Dan ben je slim, succesvol én creatief

Wat voor sokken draag jij? Gewoon saaie, zwarte sokken, of ga je voor de gekleurde exemplaren met gekke patroontjes? In dat laatste geval hebben we nieuws voor je: grote kans dat je slim, succesvol én creatief bent!

Je hebt 4 verschillende soorten mensen:

  • Mensen die altijd gewoon zwarte of witte sokken dragen (boring!)
  • Mensen die geen sokken dragen (ieh!)
  • Mensen die je willen laten geloven dat ze geen sokken dragen, maar ondertussen van die nare, ultralage enkelsokjes dragen die altijd afzakken (brrr...)
  • Én je hebt mensen die lekker gekke sokken dragen. Van die sokken met felle kleurtjes, stipjes, hamburgers, palmbomen, ijsjes... noem maar op! (juist!) 

En juist die laatste groep valt niet alleen lekker op qua verschijning, maar ook nog eens qua persoonlijkheid. Onderzoek wijst namelijk uit dat mannen en vrouwen die gekke, kleurrijke sokken dragen onafhankelijk, succesvol, interessant, baanbrekender én creatiever zijn dan gemiddeld.

Waarom dan?

Het klinkt misschien als een vreemd onderzoek, maar eigenlijk is het heel logisch. Mensen die gekke sokken dragen communiceren namelijk met de buitenwereld: ‘Ik durf te dragen wat ik wil en dat maakt mij uniek.’ Een kleine schop naar de conformiteit en de ongeschreven regels dus.

Met je (vrijetijds)kleding laat je zien wie je bent en wat je uitstraalt of wil uitstralen. Maffe sokken geven je zo een creatief, ondernemend en funky imago wat je in bepaalde vakgebieden helpt om je zelfvertrouwen te geven en ook om te laten zien wat je in je mars hebt. Mensen gaan je dus ook zien als creatiever en gedurfder. Daarnaast kunnen mensen die zich gedurfd kleden psychologisch gezien rekenen op meer ontzag en een hogere status in hun (werk)omgeving. Gekke kledingkeuze kan volgens onderzoekers aan Harvard University zelfs worden geassocieerd met een hogere status en competentie.

Werkt het ook andersom?

Goed, mensen die gekke sokken dragen zijn dus vaak slim, succesvol en creatief. Maar word je dit ook meteen als je nu opeens van die gekke sokken gaat dragen, terwijl je dat voorheen nooit deed? Jazeker! Zodra je bewust gekke sokken gaat dragen kan je gedrag daadwerkelijk veranderen naar meer gedurfd, uitdagender én creatiever. Dit fenomeen wordt ‘embodied cognition’ genoemd en betekent eigenlijk dat wat we dragen invloed heeft op hoe we ons uiten. Het geeft je zelfvertrouwen om zaken op te pakken die we eerder niet aandurfden.

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Fotocredits
Headerfoto: Michael Wright - Unsplash

Tekst
Marjolein Sintenie

Bron: Famme  

ID: 3894

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven