Huis
Tuin
Video

Dit zijn de 3 grootste fouten bij het kiezen en onderhouden van een open haard of houtkachel

Heb je een open haard of kachel óf zou je er heel graag een willen? Let dan even op de volgende punten die erg belangrijk zijn tijdens de aanschaf én het onderhoud.

Vooral tijdens de koude wintermaanden is het extra fijn om lekker bij de haard te kruipen. Het geeft niet alleen een heerlijke warmte, ook zorgt het voor extra gezelligheid en sfeer in huis. Maar let wel even op de volgende drie dingen bij het uitkiezen en installeren van je open haard of houtkachel:

Indeling van je ruimte
Het liefst zou je de haard natuurlijk midden in de ruimte willen zetten, zodat je de warmte en gezelligheid van alle kanten vangt. Maar kies je voor die plek, waar zet je dan de tv? Het is dus goed om van tevoren te bedenken hoe je je woonkamer in gaat delen en daarbij rekening te houden met álle meubels.

Wat ook vaak vergeten wordt is dat je rekening moet houden met de afstand tussen de meubels en de haard. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat alle vloerkleden, accessoires en meubels minstens 80cm afstand hebben van de haard.

Tot slot wil het oog natuurlijk ook wat, dus zorg er ook voor dat het materiaal, de stijl en de vorm van je haard aansluit bij de rest van je interieur.  

Isoleren
Een haard installeren is een behoorlijke klus. Maar als je dan toch bezig bent, zorg dan voor een goede geluidsisolatie van het haardsysteem. Een kachelpijp is namelijk ook een soort van klankkast omdat ‘ie alle geluiden van buiten verzamelt, vergroot en naar binnen ‘stuurt’. Woon je vlakbij een kerk? Reken dan maar dat je het luiden van de klokken ook binnen goed zal horen. Een houtkachel met een deurtje zal dit geluid al behoorlijk verminderen. 

Veiligheid
De veiligheid van de haard is natuurlijk het allerbelangrijkst. Heb je niet zoveel verstand van het installeren van een haard, doe het dan vooral niet zelf, maar huur een expert in. Zorg er daarnaast voor dat de haard  vóór het installeren nog nagekeken en schoongeveegd wordt. Een haard kan gaan lekken zonder dat je het doorhebt, en dat is behoorlijk gevaarlijk. Zorg er dus niet alleen bij het installeren voor dat de haard nagekeken wordt, maar laat de haard (én je schoorsteen) elk jaar even nakijken op veiligheid, verstoppingen en scheuren.

Waarom een haard zo fijn is? We geven je hier drie redenen om te kiezen voor een open haard of houtkachel in je interieur. 

Bron: Eigen Huis & Tuin
Headerfoto: Getty Images

ID: 3068

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven